26 iul. 2010

Cand moare si speranta

Am crezut ca datorita unei politici prudente din partea BNR, combinata cu inactivitatea guvernamentala, Romania va putea iesi din criza. Evident am gresit grav. Nu credeam ca insasi oamenii pe care ii platim din greu sa ne conduca vor fi atat de limitati in gandire, atat de superficiali in mesaje si atat de rupti de realitatea economica a tarii.
.
Ma uit si ma intreb cum are tupeul primul ministru de a trimite la munca un om care se vede cu ochiul liber ca nu a gasit de munca, asta doar pe baza unei teorii de genul „nu muncesti, nu ai”. In primul rand unde sa muncesti, pe ce salarii se munceste la noi, apoi cine nu incurajeaza munca cinstita si legala ? Nu tocmai guvernul pe care il pastoreste dumnealui?
.
Ma dau exemplu pe mine ca sa nu zica marele om de stat ca scriu fara sa stiu despre ce este vorba. Am trei locuri de munca ( toate cu carte de munca – pentru curiosii care posteaza tampenii la comentarii ), diverse colaborari, unde sunt de-a dreptul jupuit de taxe, controale, parataxe, pseudotaxe, comisii, controale, reglementari, aberante legislative si tot mai sunt de enumerat ....Am facut peste zece planuri de afaceri pentru unul din locurile de munca. S-a ales praful de toate. Mai intai mi-a crescut fiscalitatea pe locul de munca, apoi au schimbat reglementari, au revenit la altele pentru a le schimba din nou. Au modificat TVA-ul, au introdus aberatii de genul declaratiei de exportator in UE, au crescut controalele si spolierea. Sunt ordonante de guvern care schimba legi organice, sunt ordonante de guvern care fac referire la norme de aplicare, dar care norme nu sunt publicate decat dupa cateva luni. Daca insa incalc o astfel de aberatie legislativa platesc amenzi facute pentru miliardari!
.
Prima regula de a respecta ceva este sa cunosc acel ceva, nu sa ma intrebe pe mine functionarul cum trebuie sa aplice legea ... Functionarii nu stiu legislatia pentru ca se schimba de pe o zi pe alta, dupa cum adie un interes sau altul de partid.
.
Intr-o astfel de atmosfera unde predictibilitatea este de domeniul SF-ului, cum sa pot conduce o firma, sa pot sa fiu profitabil cand am ca baza de sprijin doar gargara televizata si prostie cat cuprinde din partea statului unde traiesc si a conducatorilor lui pe care ii intretin din taxele si impozitele pe care le platesc?
.
Nu vreau un presedinte geniu si nici un prim ministru de premiu Nobel. Vreau doar sa aiba bun simt, sa-si faca politica lor intre ei, dar sa lase economia in pace. Nu poti progresa cand din cinci in cinci minute schimbi regulile jocului pentru nu stiu ce interes politicianist.
.
Nu ma intereseaza ce partid, alianta sau para-alianta conduce Romania atat timp cat o fac cu cap, fara sa agreseze mediul economic, stabilitatea si increderea in firmele, produsele si capacitatea acestei tari.
.
La cum arata acum Romania nu mai am vise. Oligarhia este prea puternica, prea nesimtita si prea obisnuita cu bani multi facuti din invarteli si nu din munca cinstita.
.
Durerea este ca ne-am obisnuit cu aberatiile, iar normalul ni se pare neobisnuit.
.
Mai grav este ca acum se omoara si speranta.
.
articol publicat in Capitalul.ro

10 comentarii:

Marius spunea...

Sunt de acord ca taxele si impozitele omaoara economia, bine spus ca statul trebuie sa lase eonomia in pace. Nu sunt insa de acord cu fraza de la inceput; statul n-are ce sa se ocupe de faptul ca cine cat munceste, nu e datoria statului sa "ofere" locuri de munca.

Revenirea sperantei! spunea...

Pentru a reveni speranta este suficienta eliminarea impozitelor si taxelor. Aberatia cea mai mare nu consta in primul rand in marimea lor, ci in multimea si intinderea reglementarilor, in coruptia, birocratia si cheltuielile imense cu aparatul birocratic generate de existenta acestora, in subordonarea si subjugarea totala a agentilor economici fata de un stat devenit in mod obiectiv totalitar tocmai prin aceste impozite si taxe. Impozitele si taxele trebuie eliminate din economie, sau redusa cota de impozitare la zero macar pentru o perioada de proba.

bobi spunea...

Guvernul rominiei sasi vada de treaba lui si sa ne dea de munca nu sa ne duca cu zaharelu

JUANYTO spunea...

ALESUL FACE PARTE DIN POPOR (CA DOAR NU L-A FATAT VACA)...AVEM POLITICIENII CARE I-AM ALES SA NE REPREZINTE...SI O FAC . DACA AVEM UN POPOR AFACERIST ,MINCINOS SI HOT, AVEM POLITICIENI AFACERISTI MINCINOSI SI HOTI...CAND VOM AVEA UN POPOR MUNCITOR SI RESPONSABIL ATUNCI CEL CE NE REPREZINTA ESTE MUNCITOR SI RESPONSABIL ....SI PENTRU MARIUS...DACA STATUL NU ESTE OBLIGAT SA OFERE LOCURI DE MUNCA , ATUNCI SA NU NE "OFERE" NICI TAXE SI IMPOZITE...CLAR??

Constantin spunea...

Titlul si articolul acesta imi aduce aminte de niste versuri dintr-o melodie: -Speranta moare ultima, paca / Ar trebui sa moara prima, e mai usor de uitat-

danut spunea...

Statul ,,ofera" indirect locuri de munca prin atragerea de fonduri pentru proiecte europene,incurajarea investitiilor straine etc.Noi suntem o tara de controlori,supervizori , inspectori etc.-avem 4 milioane de muncitori si 4 milioane de inspectori si institutii de control si culmea ca evaziunile si ilegalitatile sunt in floarea.DACA UN GUVERN NU ARE CA PRIORITATE CREAREA UNUI CLIMAT PROPICE MUNCII ...ATUNCI CE FACE GUVERNUL RESPECTIV ???IN ROMANIA STIM...FURA...SA AUZIM DE BINE.

silver spunea...

chiar trebuie sa scrieti cu majuscule? ma dor ochii, damn...
1. nu oamenii care muncesc l-au ales pe Base' sau pe altii, ci batranii care n-au ce face toata ziua, eu unu' eram prea obosit sa merg la vot unde se fura clar voturile si nici n-am timp de manifestari in strada(in timpu' asta fac bani sa am din ce trai)
2. pe unchiu' Ion(statu') nu-l intereseaza de unde faci tu bani ci sa dai, clar?!
3. nu-ti place ce se intampla in tara dar nici nu faci *NIMIC*:
- fie ca esti prea lenes
- n-ai timp de asa ceva
- este prea rupt in gura de la lucru' dupa 8-14 ore de munca de plantatie pentru 800(sau mai putin) RON/luna

vrei un sfat? data viitoare cand accepti un loc de munca nu te astepta sa-ti mareasca salaru' dupa X timp ca faci treaba buna, daca-ti ajunge 800 RON/luna foarte bine, daca nu cauta mai bine, daca nu ne schimbam modul de a accepta bullshit-uri de la patroni, stat, etc. nu vom putea face NIMIC NICIODATA!
Bineinteles astea sunt doar perceptiile mele referitoare la viata din Romania(curva europei, americii), imi pare nespus de rau de educatia pe care am primit-o si de generatiile de sacrificiu' care au fost si vor urma(cu siguranta – din pacate).

Octavian PETREA spunea...

DECI: si chiar dau doar o concluzie, nu-ncep ceva! cine iese ultimul din tara sa stinga lumina

silver spunea...

@Octavian PETREA nu vad sa fie o solutie viabila plecatul din tara...
Nemtii, italienii, austriecii, etc. au plecat din tara cand nu le-a convenit ceva? nu cred!
Problema cea mai mare in momentul de fata este coruptia, fie ca va place fie ca nu!

P.S. stiati ca in fiecare an sunteti mai saraci doar prin faptul ca sunteti romani?
voi: ce?!, cum?!, prostii!!
inflatia anuala este de aproximativ 14%(ce s-a facut public, eu cred ca este undeva la 18-19% real) asta inseamna ca in fiecare an trebuie sa ti se faca o marire de cel putin 14% ca sa ai acelasi stil de viata(sa-ti permiti aceiasi mancare, haine, etc.)
14% marire pe an?! hai sa fim realisti, daca intrebi orice manager care lucreaza la o firma din Romania o sa-ti spuna ca maxim 12% asta in conditiile in care angajatul este greu de inlocuit!!
http://www.wolframalpha.com/input/?i=romania

TF spunea...

Cand moare si speranta, iesim din criza. Asa cum Romania a aflat abia dupa 6 luni ca a intrat in criza , tot asa vom avea si acum o surpriza. Problema e ca am avut o criza dubla : una la nivel mondial si una la nivel local cu caracter: imobiliar. Cea la nivel local va mai dura, acesta e motivul pt. care multi nu deosebesc diferentele.
Cum au putut permite bancile in frunte cu Isarescu sa ajunga apartamentele 130.000 euro cand romanul nici 60000 nu poate achita? Aici este inca problema Romaniei: criza imobiliara..