Criza economica si profetii ei

Pot spune din prima ca aceasta carte nu este despre criza!Alegerea titlului este putin "in tema " cu ceea ce traim azi. De fapt cartea trateaza in trei capitole disctincte vietile si activitatea profesionala ale domnilor Warren Buffett, George Soros si Paul Volcker.
Autorul Charles R Morris este un cunoscut bancher si avocat care ani de zile s-a invartit in cercurile celor trei. Cu ultimii doi chiar a avut mai multe discutii.
Volumul este o incununare a victoriilor si esecurilor in materie de business.
Interesant este ca domeniile sunt total diferite.Warren Buffett a mers pe calea traditionalista prin care preiei o companie , o consolidezi si apoi incasezi profiturile, Geroge Soros a pornit sarac, ca emigrant fugar din Ungaria de frica trupelor naziste si a ajuns sa simta pietele financiare si de actiuni mai bine ca nimeni altul, sa parieze pe cresteri si scaderi viitoare si sa faca astfel profit iar Paul Volcker si-a pus aproape toata carierea in slujba reglementarii, supravegherii si urmaririi sistemului bancar din SUA , fiind timp de 2 mandate presedintele Federal Reserve.
Interesant este ca avem de-a face cu experiente de viata. E imbucurator pentru psihicul tau sa vezi ca si marii oameni gresesc , uneori pierznd cate 100 de milioane de dolari, cum face adesea Soros dar citind indoielile lor, argumentele lor si mai ales vointa lor de a merge mai departe intelegi de ce au avut succes. Uneori merg pe marginea prapastiei cum a facut Buffett cand si-a imprumutat banii pentru lansarea firmei sale cu capital de rist de la toate rudele care dispuneau de bani, el investind doar 100 de dolari sau cand Geroge Soros a fortat devalorizarea lirei sterline prin imprumuturi luate in valoare de 10 miliarde de dolari!
Totul in viata acestori oameni sta in puterea de cunoastere, de a vedea limpede si de a avea o gandire structurata, echilibrata si ferma. Ori faci ceva mare ori nu faci nimic ii transmitea Soros angajatului sau inaintea crizei lirei. La o propunere de a ataca lira cu 100 de milioane de dolari Soros a gadit o strategie de 10 miliarde! Si chiar dupa aata nota in memoriile sale ca nu a riscat destul! Aici gandire puternica!
Recomand cartea cu toata caldura. Este un volum bine scris, bine tradus, cu termeni de specialitate prezentati pe intelesul nespecialistilor.O carte despre trei vieti de peste 80 de ani pline de succes.O carte despre vointa si despre faptul ca se poate daca tu crezi ca se poate.
Charles R Morris _ " Criza economica si profetii ei : Warren Buffett, Geroge Soros, Paul Volcker" , Editura Litera Bucuresti 2010, 144 pagini , 9.9 lei.
.
Mai nouă Mai veche