Centimetrul urâtului

Mergând pe noua stradã a Republicii, modernizatã şi reamenajatã cu bani strãini nu pot sã nu observ ca totul s-a fãcut cu bun gust şi mãiestrie.
.
Farmecul zonei este stricat de micul amãnunt legat de coborârea nivelului strãzii cu 40 de centrimetri. Astfel toate magazinele şi casele din zonã au fost nevoite sã-şi contruiascã trepte iar lângã trepte, pentru cã aşa cere legislaţia din domeniu, sã amenajeze pante pentru cãrucioare sau pentru cei mai nãpãstuiţi dintre noi într-ale mersului. De unde iniţial strada avea un trotuar larg acum s-a ajuns la unul mic de trebuie sã faci un adevãrat slalom printre trepte. Pãcat cã totul se integrase frumos în vechiul aer al Brãilei.
.
Chiar şi aşa mai multe clãdiri urâţesc întregul.
.
Prima este cea a fostului Hotel Pescãruş care intrat în posesia unei familii înstrãinate de oraş se degradeazã şi degradeaza locul.
A doua clãdire urâtã este cea a fostului CEC aflatã pe colţ cu strada ce duce la noul sediu al Poliţiei. Când totul este curat şi frumos vine aceastã zgârieturã demnã de Hiroşima.
Ultima şi nu în cele din urmã este cea a fostei Arene de box. De fapt nu este vorba de o clãdire propriu zis ci de lipsa unei clãdiri. Golul aşteaptã a fi umplut de cam multişor de promisiunile unui afacerist local iar arhitectura şi armonia zonei suferã.
.
Strada revenitã la funcţia ei veche de arterã pietonalã este brãzdatã de scuaruri cu copaci şi mãrginitã de bãncuţe.
.
Eu zic cã ar fi numai bunã pentru evenimente de weekend dar primãria este preocupatã cu alte probleme şi nu vede oportunitatea nou apãrutã în peisajul urban local. Fãrã mulţi bani locul se poate transforma într-un spaţiu deschis de culturã, distracţie şi turism. Vrea cineva ?
.
Mai nouă Mai veche