Şansa Brăilei

Tot discutăm de Braila şi, de fiecare dată, nu ştiu cum se face, dar numai lucrurile rele izbutesc să iasă în faţă. Ce este bun pesemne stă şi dospeşte pentru că nu poate trece de nimicurile zilei de azi.

Economic, Brailă are o şansă pe care, dacă o va fructifica vreodată, poate deveni un pol al bogaţiei în România. Nu mă refer la industrie, la “vedetele” din ziare precum Laminorul. Nu. Mă refer la şansa unui complex agro-industrial. Poate unii dintre dumneavoastră vor râde, însă realitatea e că putem ieşi din marasmul economic.

Brăila are unele dintre cele mai bune culturi din România, un sol minunat de roditor, o infrastructură care, chiar dacă mai scârţâie, totuşi există. Mai avem şi un fenomen numit comasarea terenurilor agricole. Da, la Brăila reforma agrară s-a înfăptuit prin arendare sau vânzare şi nu prin alte forme. Avem unele dintre cele mai mari ferme din România. Şi, mai presus de toate, avem deja un parc agricol satisfăcător, dacă nu chiar bun, comparativ cu alte zone din ţară.

Ce nu avem? Nu avem o industrie agro-alimentară care să fructifice aceste oportunităţi. Avem deja destule silozuri şi alte câteva sunt în planificare, avem baze de seminţe şi de îngrăşăminte. Principalii jucători mondiali din agricultură sunt prezenţi în judeţ. Cum s-ar spune, avem tot ce înseamnă producţie. Rămâne să dezvoltăm şi zona de prelucrare. Să nu mai vindem roşiile ca roşii, să nu mai vindem porumbul doar ca porumb. E nevoie de mici fabrici care să producă conserve, uleiuri şi derivate agricole, pentru ca valoarea intrinsecă a vânzărilor să crească.

Din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri ne avertizează că următoarea direcţie va fi cea a producţiei agricole şi au dreptate. Populaţia creşte şi cererea de alimente este tot mai mare, dar, mai ales, tot mai diversă. Brăila e bine ancorată în aceste realităţi ale producţiei agricole. Nu ne mai rămâne decât să dezvoltam şi partea de industrializare a ei.

Aceasta este şansa Brăilei. Se vede şi din birourile de decizie?


material aparut pe Sud Est Forum
http://sud-est-forum.ro/wp/2013/04/mihai-vintila-sansa-brailei/
Mai nouă Mai veche