Țara clanurilor, țara monopolurilor

România a devenit o țară de clanuri. Suntem o națiune mare cu un comportament de națiune mică. După înlăturarea comunismului s-au dezvoltat tot felul de clanuri, de feude unde nu poți intra decât cu acordul membrilor, unde conpetiția este extrem de scăzută.

Să dau exemple pentru a nu zice lumea că generalizez. De exemplu avem clanul notarilor. Să devii notar este foarte greu sau aproape imposibil dacă ești un simplu absolvent de drept fără ca mămica sau tăticu să nu fie notari. Sunt și două exemple care arată că poți intra în clan dacă ești cel mai tare din parcare. Primul ar fi exemplul ficei președintelui Băsescu pentru care s-a dat de guvernul Boc o ordonanță de guvern cu dedicație pentru ca odrasla să devină notar. Nu știa carte dar, ce mai contează acest aspect minor. E acum aranjată și firme importante contizează la bunăstarea ei perpetuă. Un al doilea exemplu îl constituie domnul Tudorel Toader care prin propriul pix a devenit notar. Era și avocat, dar, ce mai contează legile când el poate. Desigur că din ambele ipostaze, incompatibile una cu alta, este suspendat, pentru a putea când termină de rescris toate legile din România să poată decidă în cunoștință de cauză după cum va bate atunci vântul politic.



Dorești să devii medic? Nu poți! Școala aia de medicină din New York nu e bună. Trebuie să fie una cu profesori locali. Dorești să devii filosof? Cum? nu ai făcut celebra universitate de la București ci una din top cinci mondial? Nici o șansă. Nu te integrezi în sistem! Vrei să te angazeji la o primărie? Ce contează că tu ai facultate iar cel care câștigă nu, ce contează că tu ai muncit într-o multinațioanală pe domeniul unde candidezi dacă nu știi norma precupețului politic nu reușești. E dovedit! Nu ești bine pregătit. Uite cel care a câștigat concursul are experiență în domeniu, e competent. Ne zic nouă normele și comisia, în imparțialitatea ei, care l-a desemnat câștigător! Cum? Nu știe să scrie? Nu știe diferența dintre un email și un folder? Nu a lucrat decât ca tractorist iar această experiență comisia a echivalat-o drept experiență pedologică? Ce contează! El e omul sistemului, știe despre ce este vorba. Pe el îl alegem!

Înlocuirea meritocrației cu grupuri și clanuri este moartea oricărei națiuni democratice. Instituțiile de stat sunt pline de astfel de clanuri. E suficient să te duci în fața unei instituții de stat să strigi mama și ies 50 de capete pe geam! România nu va progresa niciodată dacă va avea o astfel de conducere, o astfel de administrație sau de structură de stat. Ea va fi vulnerabilă la prima adiere iar clanurile vor pune interesele lor mai presus de legi și de țară.

Deja, unii, o fac chiar acum!


editorial in infoEST.ro
http://www.infoest.ro/stiri/editorial/Țara-clanurilor-țara-monopolurilor%20%20.htm

Mai nouă Mai veche