Cu parcarea-n Primărie

Se plângea şefimea de la nivel local că – vezi Doamne! – nu sunt bani. Că bugetul e mic şi nevoile mari. Însă anumite nevoi, desigur, sunt suficient acoperite, după principiul piramidei roşii care bate în Brăila până şi piramida nevoilor lui Maslow.


Dar să revenim la chestiune. Banii!

Prin ţările alea necivilizate pe unde am fost, mai la vest de Budapesta, problema banilor e simplă. Banii se adună din diverse taxe inteligente şi armonios structurate. Una din ele e cea pe parcare. O să ziceţi că la Brăila nu se poate, că avem străzi mici şi maşini multe etc. Ba se poate, dar ideea este că nu se vrea.

Să le luăm pe rând.

Nu avem decât câteva zone de parcare cu plată. Nu avem parcomate care să înregistreze timpii orari, nu avem un serviciu eficient de ridicare a maşinilor, nu avem zone de taxare diferenţiată şi, mai ales, nu avem o gândire strategică în domeniu. Ştiu că la socialişti e omenia mai mare, dar nici chiar aşa, pe banii noştri.

Restricţiile sunt puţine şi de-a dreptul cretine. Nu avem loc între blocuri pentru a parca maşini mici, dar nimeni nu ridică şi nu taxează maşinile de firmă, uneori chiar tiruri! Spaţiile nu sunt aranjate, nu avem un serviciu care să verifice acest lucru pe teren şi care să propuna şi să implementeze strategii. Nu avem un spaţiu de vânzare maşini second-hand ca să putem elibera anumite intersecţii şi zone publice unde acestea zac la întâmplare. Da, dar nu au numere, nu avem ce face că e proprietate privată, vor mârâi unii. Nu mai spuneţi? Dar de hotărâri locale aţi auzit? Daţi una ca să ridice maşinile de vânzare şi să fie depozitate la Galaţi, luaţi-le 500 de lei pe maşină, iar a doua oară să fie confiscată ca bun abandonat, şi o să vedeţi cum toţi, dar absolut toţi vor merge la târgul de maşini, asta dacă Primaria va binevoi să îl şi facă!

E nevoie de oameni, veţi spune! Ei bine, da! E nevoie de oameni, dar de alţi oameni, de unii care să aibă simţul răspunderii şi mai puţin cultura UTC-ului. E nevoie de oameni care să muncească, nu să bea cafele şi să dea foc la hârtiile oficiale în timpul serviciului. De asta avem nevoie, şi de fermitate în impunerea legilor.

S-a îmbunătăţit bulevardul Dorobantilor. Prevăd că acesta va fi cel mai blocat bulevard din Brăila. Maşinile care vor fi parcate pe el vor sufoca din nou strada şi toţi banii băgaţi în modernizare vor fi în zadar dacă fluxul de circulaţie nu va fi fluidizat. Dar, vorba aia, e nevoie de gândire şi de acţiune.

După cum văd eu lucrurile, situaţia parcărilor nu se va rezolva, pentru că marea parcare din mintea celor din Primărie e demult plină cu prostii, iar o iniţiativă în vederea îmbunătăţirii vieţii Brăilei încă mai caută un loc liber.

articol publicat pe Sud Est Forum
Mai nouă Mai veche