Zona EURO

Problemele cu care se confrunta o serie de state europene precum Grecia, Spania si Portugalia au deschis dezbaterile asupra monedei euro. Daca unii au mintit pur si simplu pentru a accede in grupul utilizatorilor euro, cum a facut Grecia altii au implementat reforme drastice , vezi Irlanda. Acum criza loveste intreg grupul . Tarile slabe trag dupa ele si celelalte tari.
.
Mecanismul euro se dovedeste prea rigid . E posibil ca unele tari sa accepte mai degraba sa iasa din zona decat sa intre in incapacitatea de plata. O moneda nationala , chiar si slaba si instabila este pentru cei greu incercati o varianta mai buna decat o moneda puternica dar restrictiva cum este euro.
.
Pe de alta parte este posibila si o relaxare a criteriilor euro prin introducerea unor derogari in anumite situatii economice, derogari pe care statele afectate sa poata sa le acceseze dar odata cu aceasta accesare sa fie si penalizate fie prin reducerea unor fonduri comunitare fie prin intensificarea supravecherii mecanismelor interne.
.
Ramane de vazut care va fi directia si mai ales cum actuala criza va schimba mecanismele monedei europene.
.
Acest lucru ne intereseaza direct daca dorim sa trecem la euro in vitorii ani. E bine sa privim cu atentie cum trateaza marile puteri europene problema Greciei in special pentru a putea sti cum vom fi noi la randul nostru tratati daca vreo data vom fi in situatia ingrata a acestui stat.
.
Mai nouă Mai veche