Triada Geostrategica

Vazut ca un guru in domeniul politicii externe al SUA, Zbigniew Brezezinski prin cartea "Triada Geostrategica - convietuirea cu China, Europa, Rusia" a incercat o viziune asupra viitorului din perspectiva anului 2001. Azi este viitorul pe care autorul l-a estimat. Sa vedem daca estimarile lui au fost corecte.
.
Sa le luam pe rand.
.
Despre China a spus ca nu este un adversar al SUA, ca nu intentioneaza sa devina o putere globala desi este o putere regionala, ca nu este o amenintare la securitatea SUA, ca nu este o provocare ideologica pentru SUA, ca este o dictatura oligarhic birocratica, ca va evolua economic pozitiv si ca nu are o viziune clara asupra propriului viitor polic si al rolului international.
Judecand acum in 2010 spusele dein 2001 autorul a avut perfecta dreptate.
.
Despre Europa a spus ca este o convenineta, ca UE va fi ca Elvetia pe arena internationala, ca europenii nu sunt majoritari antiamericani, ca extinderea UE este inevitabila, ca UE are nevoie sa se extina din ratiuni demografice si economice, UE nu va dobandi capacitate militara autonoma , ca va fi un nou tip de organizare economica si financiara.
Putem spune si aici ca autorul a cam vazut directiile.
.
Despre Rusia ca este un colos cu niveluri de poluare care se vor accentua, ca liderii rusi proveniti din KGB ar fi fost perfect eligibili in functii de conducere si pe vremea Uniunii Sovietice, ca scopul guvernarii in Rusia este restaurarea puterii tarii in lume si nu reforma democratica , ca Rusia doreste o reconciliere cu tarile occidentale pentru a putea avea mana libera asupra politicii sale asupra tarilor foste sovietice si ca demografia va fi principala chestiune urgenta tinand cont de vecinii mult mai puternici si mai populati : China si UE.
Nici in acest caz autorul nu s-a inselat.
.
Acum daca gandim la rece , viziunea autorului s-a bazat si pe faptul ca fiind un intim al puterii din SUA a stiut si directiile pe care aceasta mare putere le va imprima istoriei internationale.
.
Un volum aparut la Editura Historia in 2006.
.
Mai nouă Mai veche