Sfarsitul Hranei - o privire asupra industriei alimentare


Paul Roberts incearca si reuseste sa prezinte avantajele si dezavanatajele dar mai ales pericolele industriei alimentare din ziua de azi. Pornind de la productie , pe care o detaliaza cu exemple din Africa, Europa, China , America de Sud si Africa si ajungand pana la supermarketuri, autorul face o radiografie a producerii haranei . Ne arata cum presiunea preturilor si a marilor retele face sa fie introduse noi soiuri , modificate genetic care seaca pamantul sau cum noile crescatorii de pui sunt de fapt niste bombe cu efect intarziat. Circuitul agricol este unul fragil si cu multe costuri ascunse. Cand Brazilia exporta cafea de fapt , spune autorul, exporta si o parte din apa si solul Braziliei. Viitorul va fi eco , cu mult mai multa grija pentru sol si pentru produse. Domnia politicii mult si ieftin nu mai poate continua. Planeta nu poate hrani multimile de oameni decat daca se vor adopta politici agricole coerente si nedistructive.
Sfarsitul Hranei este un semnal de alarma. Paul Roberts considera ca puterea viitorului va sta in hrana si va fi a tarilor care vor fi capabile sa o produca ieftin, ecologic si in cantitati care sa nu distriga solul.

Volumul a aparut la editura Litera International si a fost distribuit de Saptamana Financiara
.
Mai nouă Mai veche