Politia ca o carpa rara

Intamplarea recenta petrecuta pe autostrada Soarelui cand masina de politie a trecut fara nici o retinere pe langa zona unde miristea ardea in aproprierea caii de rulare arata o fata pe care romanii o vad zilnic la politisti : aceea de indiferenta.
Politia romana este plina de indiferenti pentru care functia de politist este doar o acoperire pentru afaceri veroase si spagi binemeritate.
Politistul este invatat ca atunci cand se iveste un scandal sau o problema care necesita interventia sa - sa nu intervina , sa se uite eventual intr-o parte sau sa treaca strada pe celalalt trotuar pentru ca nu e de tura sau pentru ca e din alt cartier.
In politie nu exista cultul omului destept. Poate de aceea criteriul de baza pentru accedere in functii pare a fi pila si inaltimea individului. Nu conteaza ce este sub cascheta pentru ca oricum nu este prea mult.
Scoala este o optiune si atunci cand ea exista , facuta la facultatile ministerului de interne, nu ajuta la nimic pentru ca absolventul pare timp si incapabil sa inteleaga realitati simple si adunari cu mai mult de doua numere.
In schimb politistul roman are o deprindere innascuta pentru ciubuc, spaga si plocon. E de ajuns sa mergeti in orice piata vreti dumneavoastra dimineata la venirea tarabagiilor sa vedeti cum tablagiul este domn si respectat si indestulat. Asta sub ochii sefilor care poate dorm la orele acelea.
Sefii politiei au un hobby : crescutul vilelor. Hobbyul se dezvolta din mai nimic si pe fata. Produsul numit vila , corect ar fi sa le zicem hanii de case, rasare pe terenul politistului chiar daca afara este seceta si irigatiile nu au functionat. E ceva in pamant domne de face chiar pe asemenea meleaguri din rasaduri pispirele de avere , la intrare in functie , mandrete de produs dupa numai cativa ani de germinatie. O adevarta minune a cresterii economice romanesti care nu e dar se vede.
In general politistul de la circulatie il identifici in exercitiul functiunii cand o intersectie e blocata. De obicei el este cel care determina blocarea pentru ca nu intelege un concept complex precum intaietatea culorii verzi in fata culorii rosii sau nu pricepe algoritmul prioritatii de dreapta.
Politistul economic este meserias. E cel mai bine platit din gasca dar are mereu probleme cu extragerea TVA-ului din valoarea unei facturi. Pana se prinde ca exista o rubrica speciala si pentru asta, tu trebuie sa te obisnuiesti cu amenda. Angrosistii din Europa stiu ce insemna dijma pentru ca politia economica o aplica.
In lupta cu infractiunile politistul pare o carpa rara care incerca sa sterga jegul prea vizibil. Unii politisti prefera indeletniciri mai interesante precum protectia sau chiar jocul de noroc cu unii pungasi la loto unde culmea mai si castiga si fac „succesul” pe din doua : doua parti politistului si nimic pungasului. Pentru ca nu e asa, mai vin si alte vremuri.
Omul de rand e prost pentru ca plateste salariile unei organizatii numita politie care nu isi exercita functia pentru care incaseaza banii. E obisnuita, ca orice organizatie mare , sa primeasca si sa aiba pretentii. Inainte de asta trebuie sa mai si dea rezultate!
M-am saturat sa platesc darile pentru nesimtiti care nici macar nu stiu sa se senmeze pe un proces verbal de constatare!
Cand carpa rara va deveni deasa si va putea fi folosita de noi toti cand avem nevoie sa stergem jegul societatii atunci politia va avea respectul meu.
Pana cand acel lucru se va intampla ramane ca in titlu.
Mai nouă Mai veche