Aberatii de sezon

De la un timp mi-am facut un obicei in a citi anunturile de locuri de munca. Fac asta nu pentru ca as avea nevoie de unul ci pentru a fi la curent cu ceea ce mai cere piata.
Recent Curtea de Apel Galati a publicat un anunt pentru angajarea unui economist. Pe laga conditiile firesti legate de studii si de vechimea in activitate , doua din cerinte mi s-au parut de-a dreptul aberante.
Prima din ele se referea la existenta unui atestat pentru „lucrul cu calculatorul” . Din formulare se vede cat de mult stie despre ce este vorba cel care a enuntat cerinta. Surprinzator pentru mine este ca angajatorul nu stie ca pentru un economist este in natura jobului sa „stie” sa lucreze pe un computer pentru ca altfel nu si-ar putea face meseria! Dar nu am auzit pana acum ca vre-un angajator fie el si de stat sa puna ca cerinta obligatorie existenta vreunui atestat in domeniul IT pentru a angaja un economist! E adevarat ca exista mai multe tipuri de astfel de atestate dar ele sunt obtinute de functionarii publici. Am intalnit un mare numar de astfel de functionari cu atestate „beton” obtinute pe banii nostri care nu stiau ce „fac” toate butoanele unei tastaturi sau care inchideau calculatorul scotindu-l din priza! Deci dupa parerea mea o astfel de cerinta e aberanta pentru postul scos la concurs.
Dar asta nu e nimic pe langa cerinta eliminatorie de a declara pe proprie raspundere sau de a demonstra cu o adeverinta ca respectivul candidat nu a facut politie politica! Da ati citit bine : politie politica! Pai ce treaba are meseria cu politia politica nu stiu inca dar se pare ca are din moment ce aceasta cerinta poate elimina un posibil bun economist!
Ca simplu cetatean pot candida linistit la cele mai inalte functii in statul roman, pot deveni presedinte, senator , deputat ,ministru , seful Garzii Financiare sau Ministrul Finantelor dar nu pot fi acceptat drept candidat pentru un post amarat de economist bugetar la o curte de apel!
Aberanta tara in care traim.
Chiar sunt curios cum un economist de 35 de ani , care in 1989 abia intra la liceu, va demonstra ca nu a facut politie politica! Dar si mai curios sunt cum vor stii membrii comisiei de angajare daca a spus candidatul adevarul ?
O parte dintre cei care citesc acest material isi dau seama ca poate acest post de munca este „servit” inainte a publicarea lui in presa iar anuntul de angajare a fost croit dupa candidatul care trebuie sa iasa.
Asta insa nu exclude aberatiile punctate ca cerinte de indeplinit!
Romania are mii de functionari beton in „studii” dar care nu stiu sa completeze un formular iar tinerii pleaca la munca in strainatate scarbiti de tara si sistem.
Astept cu interes noile anunturi de angajare prin care nu poate fi femeie de serviciu persoana care a facut politie politica si care nu are atestat de maturator profesionist.
Timpul nu a trecut.
Mai nouă Mai veche