Axa licuricilor

Presedintele suspendat Traian Basescu a orientat Romania pe o axa americano-britanica fara sa intrebe pe nimeni ce parere are despre asta.
Mai mult decat atat ’’Marele licurici’’ cum insusi a numit SUA , ne-a tarat intr-un razboi in Irak pe care romanii nu l-au vrut dar la care au contribuit fortat cu bani din impozite si cu vieti.
Despre ’’parteneriatul’’ si ’’avantajul reciproc ’’ in relatia cu SUA in domeniul militar nu putem spune decat de ’’bine’’. Ne vand tot felul de gunoaie tehnologice la preturi rusinos de scumpe, precum mult cantatele avioane Hercules. Ne tarasc ca ’’parteneri’’ peste tot pe unde incep razboaie ’’democratice’’. Astfel am ajuns sa avem soldati in Irak si Afganistan care mor la propriu pentru orgoliul de a fi numiti ’’parteneri’’. Peste tot ne-am sustinut prezenta pe banii nostri ca buni parteneri ce suntem. Companiile romanesti nu au beneficiat de nici un avantaj iar produsele romanesti au devenit istorie si acolo unde de bine de rau mai erau prezente.
Vin in Romania si calca cu bocancii trecutul nostru dand dovada de o incultura istorica demna de o mare natiune.
Pe langa toate astea mai trebuie sa inghitim si mustrarile unor oficiali americani la care daca nesimtirea s-ar masura in grade Richter planeta s-ar fi dezagregat de mult.
Ultimul pe lista ’’indumatorilor’’ este adjunctul secretarului de stat SUA dl Daniel Fried care aflat in tara noastra a avut neobrazarea sa declare :
„Nu vreau sa vad Romania renuntand la angajamentele asumate, la fel cum nici dumneavoastra nu ati dori sa vedeti America renuntand la angajamentele sale, inclusiv la cele de a apara Romania. Romania ar putea avea o problema,asadar” ( sursa ziarul Adevarul )
Aici sunt de comentat mai multe puncte.
1. oficialul american uita ca Romania NU ARE nevoie de nici o garantie SUA nici acum si nici niciodata pentru simplul motiv ca fiind membra NATO are garantiile celorlalti membri pe baza pricipiului colectiv de garantare a securitatii. Chiar daca SUA prin absurd s-ar retrage din organizatie, aceasta ar ramane destul de puternica pentru a fi o amenintare chiar si la adresa americanilor.
2. nu am vazut pana acum angajamentele asumate de americani din moment de Romania plateste pentru tot
3. nu stiu o pozitie SUA de sprijin a Romaniei atunci cand aceasta a avut nevoie ( cazul Bastroe, Insula Serpilor, Transnistria etc)
4. avand un presedinte care a luat-o razna de mult in politica mondiala ( o recunoaste chiar marea majoritate a americanilor ) si subalternul considera util sa faca la fel
5. politica Romaniei o fac romanii si nu altii
6. incep din ce in ce mai mult sa vad in comportamentul americanilor similitudini cu cel al rusilor
Ca un simplu contribuabil vreau sa vad in acest caz concret puterea si dorinta presedintelui jucator de a spune ceva in apararea onoarei tarii pe care are pretentia de a o conduce ! Am auzit ceva ? Aveti tot mainile la gura ?
Cat despre domnul subsecretar ii dorec sa aibe functii guvernamentale doar pana la incheiarea presedentiei Bush pentru ca apoi sa-si caute de lucru unde se pricepe.
Nu pot sa nu observ cu tristete ca datorita orientarii politicii noastre externe spre imaginara axa a licuricilor Romania este practic izolata in Uniunea Europeana.
Partenerii nostri traditionali: Franta, Germania si Italia ne-au uitat de mult iar politica proamericana a lui Traian Basescu e mana moarta ( stie termenul ca doar joaca la cacealma destul de des).
Pana cand nu vom taia din aroganta si prostia unor astfeli de oficiali veniti ca oaspeti nu vom cunoaste respectul marilor natiuni.
Cred ca Ceausescu l-ar fi declarat persoana non-grata pe oficialul slobod de gura.
Poate ca vom avea si un presedinte care sa vada astfel de injurii nationale si sa le raspunda corespunzator.
Pana atunci traim cu speranta si murim pe axa licuricilor.
Mai nouă Mai veche