De ce merge economia ?

Cu tot balamucul politic economia romaneasca continua sa ’’merga’’ . Ca nu este alimentata numai din contractele de stat din care oligarhii s-au tot imfruptat, dupa parerea presedintelui suspendat, este un lucru mai mult decat evident.
Cateva stiri aparent banale arata starea in care se gaseste acum tara. La Braila s-a lansat un nou vapor construit in santierul naval local.E adevarat ca nu este un mastodont cum era pe vremea comunistilor dar totusi este a treia nava pe anul acesta! Estimarile specialistilor spun ca in 2007 vom avea investitii straine de peste 7 MILIARDE de euro! Acum cand nu mai avem mare lucru de privatizat. Pana si bucatile ramase din falimentul ARO si-au gasit un cumparator care doreste sa foloseasca experienta tehnica locala pentru a produce subansamble auto!
Ecomomia romaneasca este ascendenta de peste 7 ani ! Ritmurile sunt printre cele mai mari din Europa si incet incet o serie de decalaje incep sa se sterga.
Totusi de ce merge economia?
Raspunsul il gasim in initiativa privata.
Economia Romaniei nu mai este demult una de stat sau macar mixta. E tot mai mult o economie de piata chiar daca uneori imperfecta. Cu toate mojiciile organelor de stat ( Garda Financiara, diversele organe de control, Politia economica etc) ecomomia privata produce mai bine, mai profitabil si mai mult decat oricand. E adevarat ca se si importa foarte mult.
Daca privim cu atentie spre structura economiei vom vedea ca peste 60% provine din servicii cu toate ca si industria mai are inca o pondere importanta.
Daca ne uitam la structura serviciilor vom vedea ca este inca mult loc. Plus ca incepand de la 1 ianuarie 2007 avem o piata mult mai mare decat piata interna.Avem o piata unita formata din cateva sute de milioane de consumatori, in care inca nu ne-am integrat si a carei mecanisme de abia le descifram. Nici fondurile alocate tarii noastre nu stimn inca sa le folosim.Sunt insa sigur ca in curand vom fi experti.
De ce merge economia ?
Pentru ca este guvernata de puterea banului si de tinta profitului.
Pentru ca o parere sau o opinie este asumata si platita.
Pentru ca greseala se plateste iar concurenta este neiertatoare.
Cand lumea politica va raspunde in tandem cu clasa marilor oameni de afaceri atunci Romania va deveni o tara cu adevarat europeana si isi va gasi nemijlocitul loc in Europa pe care-l merita.
Sa ne bucuram ca economia merge asa cum merge pentru ca dupa un anumit prag si in buzunoarele noastre se va simti. De la salarii pana la asistenta sociala.
Asadar politicieni lasati economia in pace. Fiti mai intelepti si mai poderati. Lasati razboiul pe efemeride pentru a construi o tara.Daca nu puteti face acest lucru atunci economia romaneasca prin exponentii puterii ei va va schimba finantand pe altul sau altii care va/vor intelege aceste noi realitati.
Bine ca macar economia ’’merge’’.
Mai nouă Mai veche