De ce nu se pricepe Ministerul Finanţelor Publice la loterii? Eşecul loteriei fiscale.

Ministerul Finanţelor Publice nu se pricepe la loterii. Nici la finanţe am putea spune dar ar zice lumea despre mine că sunt rău. Ideea acestei loterii fiscale este de a face marea masă a cumpărătorilor, adică pe cei cu venituri mici şi foarte mici, să lucreze pentru stat. Să fie practic o pârghie de presiune asupra comercianţilor pentru conformarea lor fiscală. Ideea e minunată şi a fost aplicată în mai multe state cu mare succes.

Ei bine la noi e un eşec. Experţii de la Ministerul Finanţelor Publice au creat un mecanism atât de stupid şi de alambicat că cu greu poate fi înţeles de ei darâmite de marea masă. Mai mult se pare că nu au folosit în nici un fel statistica sau matematica în a definitiva produsul lor. E surprinzător că tocmai la Ministerul Finanţelor Publice să se dea în bară cu statistica dar aste e viaţa. Practic la prima loterie s-a demonstrat că toată propaganda e un mare fâs. Sunt prea milţi câştigători şi prea mici câştigurile.

O metodă simplă ar fi fost să se implice Loteria Română şi Poşta Română. Două companii în căutare de noi surse de venit pentru a face restructurări, îmbunătăţii parametrii financiari etc. Practic ar fi fost simplu ca Poşta Română să vânda plicuri gata timbrate pentru loteria bonurilor. Pe principiul un bon, un plic, s-ar fi democratizat participarea. 100000 de trimiteri înseamnă 100000 de lei în buzunarul Poştei Române, locuri de muncă păstrate, rezultate bune în vederea privatizării etc. Loteria putea să folosească o hală şi să depoziteze practic acolo toate plicurile dintr-o perioadă. Apoi de la Ministerul Finanţelor Publice ar fi fost câteva persoane, o comisie, care să efectueze tragerea la sorţi, simplu, prin alegere din morman! Totul în direct la TVR1 unde Loteria Română are spaţiu deja cumpărat. Creştea cu această ocazie şi audienţa TVR-ului, tot companie de stat.

Apoi câştigurile nu trebuie să fie mici. Pui unul de 100000 de lei si restul pe la 9000 - 15000 lei până termini fondul. Vei avea din acel milion de lei cam 100 de câştigători cu diverse valori. Apoi dai premiile într-o săptămână, nu în 3 luni. Păi cum să nu fie tentant să trimiţi bonuri, chiar dacă şansa e mică, dacă ştii că poţi câştiga marele premiu de 100000 lei? E o altă poveste. Şi roata s-ar fi învârtit în folosul statului. Aşa refacem strategii, facem trageri regionale, totul complicat, cu consum de resurse şi cu multă confuzie plus multă, nesperat de multă propagandă politică.

Ei bine lumea nu merge aşa. Acum a învăţat oare din acest eşec şi Ministerul Finanţelor Publice că trăieşte pe altă lume şi nu în cea reală. Mai încercaţi băieţi poate vă va ieşi din a 15-a încercare.

http://www.infoest.ro/stiri/editorial/De-ce-nu-se-pricepe-Ministerul-Finantelor-Publice-la-loterii-Esecul-loteriei-fiscale.htm#sthash.HxpH6PIf.dpuf
Mai nouă Mai veche