Mugur Isărescu şi minciunile sale despre adoptarea euro in România

La conferința "Calea României către Zona Euro" guvernatorul BNR Mugur Isărescu a făcut o serie de declaraţii de-a dreptul aiuritoare legate de trecerea României la euro. Prima dintre ele, aşa cum le relatează Agerpres, este următoarea : "Discuția trebuie să intre pe un câmp extrem de serios. Suntem deja în aprilie 2015 și încă nu avem o foaie de parcurs. Dacă nu trecem în clar ce avem de făcut în fiecare trimestru, nu avem o foaie de parcurs, stabilirea unui 2019 sau oricare altă dată ar fi va fi lipsită de credibilitate și ne va crea mai multe probleme. Ne vom încâlci în tot felul de explicații, iar aici credibilitatea este esențială"!

Păi de asta trebuia să se ocupe tocmai Isărescu!

România s-a angajat să adopte euro odată ce vor fi îndeplinite criteriile de convergenţă stabilite prin Tratatul de la Maastricht. Din februarie 2010, în cadrul BNR funcţionează "Comitetul de pregătire a trecerii la euro" iar din mai 2011 coordonarea la nivel naţional a pregătirilor pentru adoptarea euro se realizează de către "Comitetul interministerial pentru trecerea la euro", condus de primul-ministru şi de guvernatorul BNR din care fac parte :ministrul Finanţelor Publice, miniştri şi conducători ai altor instituţii guvernamentale, reprezentanţi ai asociaţiilor patronale şi sindicatele.

"Era timpul să discutăm despre drumul pe care România îl are de parcurs, cu atât mai mult cu cât, printr-un consens politic, este adevărat, mai mult verbal, și printr-un angajament trimis la Washington, noi am stabilit o țintă și, de la un punct încolo, fără să exagerez, zilele intră în sac. Adică timpul devine scurt pentru a ne atinge ținta", a precizat Isărescu.

Păi drumul se ştie de când am aderat la UE în 2007 când ne-am angajat să trecem la euro! Chiar proşti nu suntem domnule guvernator să vă spălaţi pe mâini aruncând vina pe politicieni ! Vreţi să vă faceţi scăpat de responsabilitate şi de trecerea la euro cum v-aţi spălat pe mâini de creditele in monedele exotice ( franc elveţian, yen japonez)!

Apoi uitând ce a declarat cu câteva minute mai devreme Mugur Isărescu recunoaşte apoi indirect că România îndeplinește criteriile nominale pentru adoptarea euro! În aceste condiții, Isărescu face o volă şi spune că "nu ar fi fără temei pentru România să fixeze o țintă, deși celelalte țări au adoptat o atitudine de genul așteptăm și vom vedea. 2019 s-ar părea că nu este chiar fără temei dacă ne uităm la criteriile de la Maastricht. Dar trebuie să ne gândim bine dacă menținem această țintă și ce avem de făcut", a mai spus șeful BNR.

Conform ultimului raport de convergenţă România îndeplineşte toate criteriile pentru trecerea la euro.( Raportul poate fi citit integral pe http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/european_economy/2014/pdf/ee4_en.pdf).

Singurele semne de întrebare sunt legate de capacitatea de implementare a politicilor publice şi de diferenţele legate de nivelul de trai care se află doar la 55% faţă de media UE. Asta e de fapt marea problemă.

Trecerea la euro în 2019 ar lega şi mai mult de mâini măreaţa instituţie unde domneşte Isărescu iar el chiar asta vrea să împiedice! O amânare i-ar da posibilitatea matusalemicului guvernator să mai fie un pion important măcar până la ieşirea sa la pensie odată cu încheierea actualului mandat şi mai mult chiar să fie artizanul introducerii euro în România!

Mai bine o ieşire din scenă aşa decât printr-o revocare ca urmare a incompetenţei în a gestiona criza creditelor în monede exotice, în special în franci eleveţieni, care pune acum presiune pe fotoliul "marelui finanţist".


http://www.infoest.ro/stiri/editorial/mugur-isarescu-si-minciunile-despre-euro.htm#sthash.6zhTKKkq.dpuf
Mai nouă Mai veche