Condusul ca sport extrem, cand avem drumuri medievale in UE

A trebuit impins de probleme comerciale sa fac in ultimile zile doua drumuri total opuse ca directie. Primul a fost intre Braila si Constanta. Un drum normal daca nu as fi avut proasta inspiratie sa aleg Drumul Marii. De la Viziru pana la iesirea din judetul Braila totul a fost ok. Soseaua lina te indemna la viteza, soarele stralucea frumos etc...imediat ce am parasit judetul am intrat intr-o zona crepusculara. Asfalt bombardat, cratere care isi pusera in gand sa domine drumul, marcaje inexistente si uneori de-a dreptul periculoase prin lipsa lor.

Cu ce am gresit sa am parte de o un astfel de cosmar de drum? Dar cei care locuiesc in Ialomita? Oare nu vede nimeni diferetele ca de la cer la panant intre cele doua sectiuni ale aceluiasi drum spre Constanta?

La intoarcere, din motive lesne de inteles am ales noua magistrala de autostrada dintre Constanta Sud si Drajna. Totul de vis, mai putin vantul care spulbera practic masinile mici de pe sosea. Autostrada demna de tari precum Slovenia sau Austria. Indicatoare, podete excelent executate.. totul impecabil. Mai lipseau doar benzinariile care in timp vor aparea si ele. De ce aceste diferente intre drumul de mai sus si cel de aici? Lasand la o parte gradul de sosea ar fi trebuit sa gasesc acelasi asfalt si in Ialomita.

Cosmarul l-am trait insa a doua zi cand am "urcat" pana la Iasi. Drumurile Molodovei cu exceptia celui prin Tecuci sunt parca desprinse din filmul unei tari care abia a terminat un razboi civil. Am mers pe sosele nationale "varza" la propriu. Gropile erau mai dese ca asfaltul iar denivelarile parca facute cu scopul de a marge doar cu 30 de Km la ora! Inadmisibil ce bataie de joc avem in Moldova!

Insusi Iasul e o bataie de joc! Scriam de Braila ca e orasul cosmarului pentru automobilisti dar macar la noi se lucreaza noi strazi. La Iasi totul e numai o hartoapa, o plomba si o denivelare. Nu exista o sesea corect asfaltata sau poate nu am dat eu de ea in cei peste 1000 de Km pe care i-am facut dar ma indoiesc sincer ca ar exista.

Bomboana pe coliva a fost cum s-ar spune o sectiune de aproximativ un kilometru pe un versant, inainte de Iasi pe drumul NATIONAL dintre Vaslui si Iasi. Ei bine acea portiune prin munte, cu o panta de inclinare destul de mare, prin padure era neasfaltata! Fagasurile deranjau portierele cu marimile lor, apa din topirea zapezii curgea in rauri ( da, la Iasi mai este zapada!), iar semnalizarea sau notiuni elementare legate de drumurile din secolul nostru nu existau! Glumind putem spune ca iesenii au pastrat aceasta sectiune exact ca pe vremea lui Stefan cel Mare.

Pornind de la cele constatate mai sus ma enervez cand vad baroni si regi ai asfaltului, cand vad garagara televizata despre atragerea de fonduri europene sau cum sa atragem turisti!
Puneti mana pe lopata si faceti macar ceva politicienti nenorociti ca ati distrut tara asta si notiunea de speranta!

editorial pe Infoest.ro
Mai nouă Mai veche