Cum vand altii panouri solare termice. Cazul Sloveniei

Programul romanesc Casa Verde nu este decat o inspiratie dupa ceea ce altii fac demult. Cum piata romaneasca si programul in sine este plin de birocratie am zis sa prezint un exmplu a unei tari mult mai mici dare care ruseste sa instaleze mai multe panouri solare ca Romania numai datorita faptului ca are un program mai bun.

Casa Verde la sloveni se numeste EKO SKLAD Program. Pe scurt ea are rolul de a face acelasi lucru ca la noi si anume sa incurajeze instalarea de sisteme alternative.

Doar pentru distractia comparatiei sa spunem ca in Slovenia in iulie 2011 erau in functiune 175 de mii de metri patrati de panouri solare termice in timp ce in Romania doar 104 mii. Ca marime a pietei avem iara diferente care nu pot fi comentate decat in rau pentru Romania. Ei au avut o piata de 22 de mii de metri patrati panouri vandute in 2009 iar noi o piata de 14.9 mii. Si in anul 2010 diferentele sunt in favoarea Sloveniei si anume : ei o piata de 19 mii iar noi o piata de 15 mii de metri patrati de panouri solare termice. Putem astfel concluziona ca Slovenia cu toate ca este doar un petec de pamant este o piata mai buna pentru panourile solare ca Romania. Momentan.

Cum de se vand atat de multe panouri in Slovenia? Prin programul EKO SKLAD companiile isi sustin vanzarile. Sa explicam putin mecanismul care e minunat de simplu : formularela , inclusiv contractul se pun la dispozitia firmelor de instalatii. Clientul vine la una din ele si alege o instalatie. Apoi completeaza formularul, inclusiv contractul su statul sloven iar firma il depune la ministerul mediului. Acceptul se da rapid, daca firma are internet il poate primi online iar clientul poate primi sistemul. Atentie insa ca slovenii nu dau banii clientului! Ei dau banii firmei dupa ce sistemul e functional si verificat de un inspector. Clientul plateste pretul sistemului solar mai putin diferenta fata de subventie pe care firma o primeste direct de la stat. Prin acordare subventiei firma trebuie sa asigure niste standarde de calitate, produsele folosite sa fie agrementate dupa standardele europene si standardele solare in domeniu (Solarkeymarkt).

Pana acum a aproape ca la noi doar cu mai putina birocratie pentru ca firmele se adreseaza direct personelor de contact din minister nu toti aiurea doar la un ghiseu. dar asta e alta poveste.

Valorile de care se beneficiaza ca subventie sunt in cazul sistemelor solare termice de 150 de euro pentru fiecare metru patrat de panou solar plan pana la incidenta dimensiunii de 20 mp si de 200 de euro pentru fiecare metru patrat de panou cu tuburi vidate pana la incidenta aceleasi marimi. Valoarea subventiei trebuie sa fie maxim 25% din valoarea instalatiei. Dimensiunile panourilor se iau din certificatul Solarkeymark.

Una peste alta in Slovenia subventia functioneaza mai bine ca la noi. Poate si pentru ca acolo firmele primesc banii iar produsele au un minim control.
Mai nouă Mai veche