Noua paradigma a pietelor financiare


Geroge Soros este prezent in colectia Saptamana Financiara cu un nou volum despre criza creditelor din 2008 si despre noua paradigma a pietelor financiare . Autorul crede ca a descoperit o noua filosofie a economiei.
Porneste in argumentarea ei de la faptul ca nu exista echilibru in piata .Fiecare are doar informatii partiale despre piata si ca urmare actioneaza intr-un mediu instabil.Prin insasi actiunea lui fiecare participant creaza instabilitate.
Deci practic pietele financiare sunt un jos de instabilitati datorat informatiilor partiale.Pornind de aici Soros face o predictie si anume aceea ca mare parte din teoriile financiare clasice de azi se bazeaza de parametrii gresiti si pe supozitia ca piata se regleaza singura cand este evident ca nu are loc acest fenomen.
Deci estimarile pietei trebuie sa porneasca de la noua lui paradigma economica. Pornind de la modelul de crestere-declin Soros vede o alta evolutie a economiei cuprinzand 8 faze.
Cea mai interesant abordare o constituie cea a bulelor de sapun. Miliardarul vede formarea acestora pe fiecare piata.Ele vor creste pana la un maxim care va duce la spargerea balonului. Atunci piata va cadea vertiginos si se va ajunge la o reasezare functie de noile elemente relative ale pietei.
Daca doriti sa stiti mai multe , in special predictiile sale adeverite despre piata creditelor din SUA va recomand sa cititi cartea " Noua paradigma a pietelor financiare - criza creditelor din 2008 si implicatiile ei " aparuta la editura Litera International in 2008.
Mai nouă Mai veche