DAE dincolo de marketing

Câti dintre noi nu avem credite? Conform statisticilor prea putini, daca ar fi sa ma iau insa dupa grupul de prieteni si cunoscuti cam toti.
Sa ai un credit tine daca vreti de gestionarea corecta a veniturilor si cheltuielilor. Daca o familie a trecut cu bine primul credit atunci se va avânta sigur si spre al doilea, al treilea pâna când creditul va intra in viata familiei ca un rau necesar , ca un dentist sa zicem.
Costa mult dar face. Nu iti place de el dar e necesar. Cu el si prin el arati mai bine. Lumea vede ceea ce prezinti si creditul te duce in rândul lumii deschizându-ti ferestrele spre satisfactii asteptate sau doar banuite.
Pentru ca boomul creditelor a fost la un moment dat asemenea unui tsunami , Banca Nationala a României a facut demersurile necesare pentru a reglementa aceste credite astfel incât cumparatorul sa fie egal informat despre produsele de creditare.
Adevarul este ca era un haos pe acesta piata mai mare decat in apararea României din meciul cu Olanda de la Euro 2008. Si astfel a aparut acest DAE.
Ca toate lucrurile bune si acesta este de fapt o prescurtare. D.A.E. inseamna Dobanda Anuala Efectiva si exprima sub forma procentuala costul total al unui credit.
Adica pe româneste spus este dobanda totala a creditului. Nu acel 9% pe care zice banca ca il platiti. Practic DAE este o modalitate ce ajuta la compararea creditelor dintre banci.
Rolul lui este de a aduce la o baza de raportare toate costurile unui credit. Asa ca DAE transforma si comisioanele aferente unui imprumut sub forma unei dobânzi. Astfel devine posibila compararea a doua credite, indiferent de tipul comisioanelor percepute.
Sa va explic cum pentru ca atunci când vre-o banca va dori sa speculeze nestiinta dumneavoastra sa fiti pregatiti.
Exista banci care pe lânga comisioanele la vedere mai au alte comisioane ascunse. Poate le stiti sub nume dintre cele mai bizare precum : comision de verificare dosar, comision de acordare credit, comision de administrare cont de creditare etc. Ele sunt indiferent cum se numesc sau cum imaginatia debordanta a bancherilor si a oamenilor de marketing din banci le numesc, ascunse. E important de stiut ca aceste comisioane nu sunt ilegale!
Ele sunt doar ascunse intr-o forma sau alta de ochii clientilor , la inceput, pentru a fi convinsi doar prin comparatia de dobânda a creditului unei banci cu al altei banci ca au facut alegerea cea mai buna când nu acesta poate fi adevarul.
DAE incearca sa previna tocmai astfel de situatii. Asa ca atunci când doriti sa contractati un credit e bine sa cititi si ceea ce este scris cu litere marunte pe un pliant sau un prospect publicitar.
Atentie de fiecare data la DAE. Daca o reclama frumoasa, insistenta si care ofera o dobanda extraordinar de avantajoasa este insotita in josul ei de o valoare a DAE foarte mare nu va mai bateti capul cu ea pentru ca este scumpa.
Pot fi cazuri de credite cu zero dobanda dar cu un comision de 9%. Atunci clientul nu va plati doar donânda zero , scrisa mare in reclama care v-a atras ci si comisionul. Astfel ca intre o dobânda de 8,5% cu zero comision si una cu zero dobânda dar cu un comision de 9 procente e bine sa o alegeti pe prima pentru ca este mai mica cu 0.5% .Un astfel de procent nu poate parea mare dar când este vorba de platit credeti-ma ca orice este in plus este prea mult.
Si inca un amanunt : publicarea valorii DAE la toate tipurile de credite este obligatorie prin lege.
Cascati ochii pentru ca altfel cascati punga!

articol aparut in Ziarul de Braila
Mai nouă Mai veche