Whistleblowing

Politica de whistleblowing isi are originea in SUA si este politica prin care o companie isi monitorizeaza atent activitatea angajatilor la locul de munca prin verificarea emailului, inregistrari video si audio in scopul depistarii si inlaturarii faptelor cu afect negativ asupra companiei si a colaboratorilor companiei. Cu alte cuvinte firma se transforma intr-un fel de Big Brother ne factura noua, mai democratica sa ii zicem.
In Romania aceasta politica a fost deja implementata in domeniile : telecomunicatiilor, financiar-bancar, energie, industrie alimentara si in retail.
Cum era si firesc pionierii politicii sunt firmele americane dar se pare ca deja majoritatea multinationalelor doresc introducerea acestei politici.
Principala cauza o constituie accentuarea competitiei si cresterea cazurilor de furt dar nu in ultimul rand o mai buna supraveghere a personalului. Astfel interminabilile discutii pe messenger sau telefoanele in interes propriu pot disparea.
Firmele care au implementat whistleblowing au simtit o stricare a atmosferei locului de munca precum si o crestere a cheltuielilor cu intretinerea si plata personalului specializat. Pe de alta parte s-a simtit o crestere a productivitatii si o scadere a cheltuielilor pe fiecare angajat prin reducerea facturilor telefonice si scaderea timpului de munca pierdut de angajat.
Traditia romaneasca incepe incet , incet sa cedeze in fata culturii globale in ceea ce priveste munca si locul de munca.
Tot mai multi angajati sunt de acord ca firma este cea care impune regulile iar angajatul trebuie sa se supuna acestora. Independenta financiara care caracterizeaza tineretul si persoanele deschise spre nou face ca aceste categorii sa fie cele mai deschise unei astfel de abordari din partea firmelor considerand firesc o astfel de politica pe care un angajat cu o vechime mare in munca o poate considera abuziva. Diferentele de mentalitate in abordarea whistleblowing-ului se vad si in tipul companiilor care introduc astfel de politici. Nu veti vedea un astfel de program inplementat la o firma din industria grea unde personalul este imbatranit si are o alta mentalitate dar poate fi fireasca la o noua firma de IT de exemplu.
Societatea romeneasca evolueaza si indiferent daca whistleblowing-ul va fi integrat sau nu in cultura economica locala este demn de remarcat ca unele tendinte de ultima ora fac pasi si la noi.
Ca este buna sau nu o astfel de politica va las pe dumneavoastra sa trageti concluziile.
Mai nouă Mai veche