Summitul NATO

A fost si summitul NATO. Am vazut multimea de presedinti si prim-ministri care a venit sa dezbata problemele de securitate ale acestei parti de lumi.
Organizarea dincolo de balbele inerente, a fost zic eu reusita. Am putut vedea pe diversele posturi straine crampeie din Romania care nu sunt cu nimic mai prejos decat zone din multe tari civilizate.
Indiferent de concluziile summitului se impun cateva observatii.
1.Romania a aratat ca are puterea logistica de a fi in randul marilor tari ale lumii
2.Conducatorii tarii in special Presedintele si ministrul de externe nu s-au ridicat la nivelul momentului fiind gafeuri si depasiti in multe randuri.
3.Nu reusim prin liderii nostri sa ne impunem pozitile pe arena internationala nici acolo unde avem drepturi egale.
4.Politica externa este guvernata de gafe si incompententa
5.Nu stim sa ne cultivam prieteniile ( vezi cazul opozitiei Greciei la aderarea Macedoniei la NATO si pozitia jenanta in conferinta de presa tinuta cu acest prilej de Presedintele Romaniei. Grecia , o “tara mica” , reamintesc ca a fost cel mai consecvent suporter al Romaniei pentru includerea tarii noastre in NATO si UE cand multi din actualii “prieteni” nu credeau acest lucru.)
NATO a invitat Croatia si Albania sa adere la organizatie.
In privinta Croatiei nu am nici un comentariu, fiind o tara eminamente europeana dar in privinta Albaniei invitatia mi se pare jenanta. Nu stiu cum este posibil ca NATO, cea mai mare organizatie militara a lumii , sa invite sa i se alature o minuscula si saraca tara , aflata geografic intr-o zona neinteresanta pentru organizatie. Pozitia Albaniei va fi in NATO precum cea din Tratatul de la Varsovia adica va fi si ea acolo dar nu va conta decat atunci cand Serbia va fi invitata sa adere la organizatie. Chiar nimeni nu s-a gandit ca Albania va putea miza pe votul ei de veto impotriva aderarii viitoare a Serbiei? Oricum din punct de vedere militar Albania nu are nici o relevanta. E ca in bancul acela cu reducerea armamentului in Tratatul de la Varsovia unde Albania se opunea reducerii cu 25% a armamamentului din simplu motiv ca avea doar doua tancuri si atunci reducerea ei era de 50% !!!.
Ce nu mi-a placut la ceea ce s-a petrecut in timpul summitului dar a fost legat de summit :
1.Nesimtirea reprezentantilor statului pornind de la cel mai inalt nivel fata de drepturile cetateanului. Incepand cu instituirea culoarului unic si pana la interventia in forta a politiei si jandarmeriei impotriva asa-zisilor militanti anti-NATO.
2.Bruiajul semnalului TV si GSM demn de o politie secreta dintr-o tara africana
3.Multimea de Garcea prezenti peste tot care ieseau in evidenta prin prostie si incompetenta fapt care ma face zi de zi sa regret ca platesc impozite in aceasta tara.
4.Ascunderea costurilor intregii manifestatii in fata opiniei publice atat directe cat mai ales indirecte. Ca un contribuabil ce sunt as dori sa stiu cat a costat bugetul delegarea politistilor , jandarmilor, medicilor , pompierilor din toate judetele tarii la Bucuresti pe durata summitului. As dori sa stiu de ce s-au cumparat cele mai scumpe masini blindate si nu s-au inchiriat , cine a confectionat multimea de steaguri, cine a organizat sonorizarea infecta si traducerea simultana. Nu este nevoie sa primesc raspunsul acasa in plic ci este deajuns doar publicarea acestor informatii pe pagina de internet a Guvernului. Doresc sa stiu pentru ca eu ca si dumneavoastra pletim pentru toate.
Pentru Romania cel mai mare succes a fost faptul ca s-a demonstrat lumii civilizate si in special organizatiilor de tot felul implicate in protectia animalelor rezistenta, inteligenta si orientarea in timp si spatiu de care da dovada comunitarul caine bucurestean.
Si nu doresc sa inchei fara a aminti faptul ca dupa summitul NATO de la Bucuresti , organizatia garanteaza integritatea si independenta Republicii Moldova in dauna vointei unor locuitori ai acelor meleaguri romanesti.
Mai nouă Mai veche