1 apr. 2008

Starea de isterie

Romania este o tara isterica.
Normalitatea a devenit eveniment.
Televiziunile care aleaga dupa ratingul ce le guverneaza in curajeaza isteria. Ratingul e dat de isterie. Cu cat o emisiune este mai isterica sau un invitat ajunge la isterie cu atat audienta este mai mare.
De la media isteria societatea preia aceasta isterie. Avem astfel soferi isterici, instalatori isterici, pensionare isterice. Viata noastra de zi cu zi a devenit o continua isterie.
Violenta limbajului vine in completarea acestei isterii.
Urmarea ?
O violenta isterica demna de societatile blonave.Campania electorala nu face decat sa accentueze acesta imagine de instabilitate si nebunie sociala.
Nu stiu cat restul lumii o mai rezista dar eu unul m-am cam saturat.
Vreau si eu o societate in care isteria sa nu mai fie cotidiana.
Starea de isterie nu este buna pentru afaceri, pentru iubire, pentru viata in general. Sa devenim normali lasand isteria pentru alte tari.
Conform Dictionarului Medical isteria este nevroza caracterizata prin conversia corporala a unui conflict psihic.
Starea de isterie a societatii este nevroza pornita de la un disconfort social care se accentueaza.
Sa devenim mormali pana nu este prea tarziu.

2 comentarii:

kraft spunea...

Daca stai ceva mai mult in Vest apoi te intorci ai ceva probleme de adaptabilitate la isteria specifica RO. Chiar dupa prima suta de km iti vine sa faci cale intoarsa. In trafic, in magazine, pe strazi oriunde intalnesti starea de agitatie fara sa-ti dai seama exact ce se intampla. Oare sa fie cauze numai economice? Ar fi bine, insa eu am ceva rezerve!
Apoi se resimte acut lipsa de civilizatie, de respect pornind de la autoritati si pana la relatiile simple interumane. Asta nu se rezolva cu bani, din pacate! Cine isi doreste normalitate si civilizatie poate emigra linistit! Sunt multe de spus aici dar n-are sens! Solutie pe termen scurt nu exista in cazul asta!

Cojy spunea...

Asta este partea urata a capitalismului,a goanei dupa bani,a mentalitatii inradacinate de atatia ani de catre comunism cum ca noi am fi ,,homo universalis",cand toate tarile civilizate merg pe specializari...si uite asa se nasc frustrarile!!! si ma gandesc cat de actual este Eminescu in Glossa lui:,,Multe trec pe dinainte,/In auz ne suna multe,/Cine tine toate minte/Si ar sta sa le asculte?.../
Tu asaza-te deoparte,/Regasindu-te pe tine,/Când cu zgomote desarte/Vreme trece, vreme vine./..../Nu spera când vezi miseii/La izbânda facând punte,/Te-or întrece nataraii,/De ai fi cu stea în frunte;/Teama n-ai, cata-vor iarasi/Intre dânsii sa se plece,/Nu te prinde lor tovaras:/Ce e val, ca valul trece.
Poate ca ar trebui sa ne concentram mai mult pe ce avem,sa reusim sa mentinem langa noi persoanele dragi in loc sa ne hazardam dupa cuceriri pe care la un moment dat ne dam seama ca nici nu le dorim,poate ca ar trebui sa nu mai hulim ,,marii conducareti" ai acestei tari si sa incepem schimbarea cu noi insine.Nu pot sa ma abtin sa nu inchei cu o poezie de-a lui Octavian Paler(Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul):

Avem timp

Avem timp pentru toate. Să dormim,
să alergăm în dreapta şi în stânga,
să regretăm ce-am greşit şi să greşim din nou,
să-i judecăm pe alţii şi să ne absolvim pe noi înşine,
avem timp să citim şi să scriem,
să corectăm ce-am scris, să regretăm ce-am scris,
avem timp să facem proiecte şi să nu le respectăm,
avem timp să ne facem iluzii
şi să răscolim prin cenuşa lor mai târziu.
Avem timp pentru ambiţii şi boli,
să învinovăţim destinul şi amănuntele,
avem timp să privim norii, reclamele sau un accident oarecare,
avem timp să ne-alungăm întrebările,
să amânăm răspunsurile,
avem timp să sfărâmăm un vis şi să-l reinventăm,
avem timp să ne facem prieteni, să-i pierdem,
avem timp să primim lecţii şi să le uităm după-aceea,
avem timp să primim daruri şi să nu le-nţelegem.
Avem timp pentru toate.
Nu e timp pentru puţină tandreţe.
Când să facem şi asta murim.