Captivi în imaginar – prima antologie SF&F brăileană exclusiv feminină

În ultimii ani SF-ul brăilean a fost neglijat. După ce o parte din cei care scriau astfel de literatură au părăsit glorioasa urbe de la malul Dunării s-a pus un fel de praf pe această direcție literară. Ultimul mohican, Mircea Cărbunaru, s-a regăsit cred în Atelierul Arta de a scrie SF&F  pe care l-a ținut în cadrul unui program organizat de Biblioteca Județeană Panait Istrati prin Elisaveta Drăghici coordonator al proiectului.

În acest atelier s-au ținut cursuri pentru elevi concentrate pe literatura sience fiction și fantasy. Antologia de față cuprinde textele realizate de patru eleve și o doamnă care au urmat programul atelierului.

Cartea care a apărut la editura Proilavia a Bibliotecii Panait Istrati Brăila se vrea un prim semnal. Este posibilă apariția și altor antologii din domeniu cea mai așteptată fiind desigur, cea a foștilor membri ai cenacului SFera.

Înainte de a începe acest volum nu aveam o mare așteptare dat fiind statutul autoarelor, anume acela de eleve. Credeam că voi citi o serie de povestiri naive și care vor avea doar tangență cu ceea ce s-a anunțat pe copertă. Am pornit cum se spune dominat de gândul rău. Nu pentru că numele nu îmi spuneau mai nimic și nu aveau cum datorită vârstelor ci pentru că astfel de antologii tot au fost publicate la nivel național și nu s-au ridicat la nivelul cerut de ceea ce se cheamă antologie. Aici m-am înșelat. Povestirile cuprinse în aceasta sunt nu bune ci foarte bune, cu un limbaj adecvat, cu o bună strunire a sintaxei, a construcției acțiunii și uneori chiar am fost surprins de întorsăturile de condei care au schimbat perspectivele cititorului. Am fost prins în universuri paralele, lumi fabuloase sau instrospecții demne de marile nume ale domeniului.

Cred că astfel de inițiative trebuiesc continuate dacă nu chiar permanentizate. Se poate scrie bine și la vârste fragede cum mi-a demonstrat Eva-Teodora Urluială din clasa a V-a inclusă în această antologie. M-am bucurat sincer de imaginația de care Andreea-Florina Voicu a dat dovadă, de forța creatoare a Anei- Maria Burlacu sau de stilul englezesc al Ralucăi Mihaela Păcuraru.

Micile ilustrații care însoțesc povestirile sunt bine realizare, expresive și parcă desprinse dintr-o lucrare de mare impact din domeniu. Zgârcenia spațiului alocat lor parcă le taie ceva din respirație și din frumusețea realizării.

Volumul elegant și minion este o bună carte de vizită pentru autoare și un impuls de a continua în această direcție. Au prins acum gustul de a fi scriitor și poate, peste ani, când vor deveni nume în domeniu își vor aduce aminte cu nostalgie de acest început.

Aș mai face o mențiune legată de titlu. Din câte am înțeles a fost dat în urma unui proces colectiv de selectare. Este aproape perfect. Îmbină ceea ce oferă cartea cu așteptările cititorului. Dată fiind componența feminină poate Captive în imaginar ar fi atins perfecțiunea.

Vă recomand să căutați acest volum scris cu pasiune, inocență și bun gust. Va fi, vă asigur, o lectură minunată și poate un prim pas spre marii corifei din domeniu pentru cei care nu au gustat până acum genul.


Captivi în imaginar: antologie de texte SF&F a Atelierului arta de a scrie, Brăila, editura Proilavia, 2019, 76 pagini.
Mai nouă Mai veche