Fidel Castro - sfârșit de istorie

Fidel Castro Ruz a intrat în cărțile de istorie părăsind această lume unde în ultimii ani a fost doar umbra celui pe care îl știa toată lumea. Retras din conducerea executivă a statului cubanez pe care a delegat-o fratelui său mai mic Raul, Fidel era simbolul revoluției bărbilor.

Este poate omul politic care a reușit nu numai să supraviețuiască celor mai multe atentate din lume, după unele date peste 600 de încercări, dar mai mult decât atât este cel care cu măiestrie oratorică reușea să transforme o înfrângere în victorie.

Provenit dintr-o familie bogată, educat în Havana cosmopolită, devenit avocat de succes Fidel Castro nu a fost mulțumit. A încercat o lovitură de stat apoi a fugit din Cuba. A revenit printr-o celebră debarcare unde majoritatea camarazilor săi au fost omorâți. Nu și el supraviețuitorul prin definiție. A stat la închisoare, a fost grațiat și a luat-o de la capăt. De data acesta munții Sierra Maestra i-au fost prieteni iar un regim putred scăldat în corupție l-a ajutat să obțină ceea ce și-a dorit cel mai mult - puterea!


A condus discreționar Cuba pe care a reușit să o îngroape economic după începuturi nu tocmai rele. A reușit totuși un salt în ceea ce privește educarea și asistența medicală a cubanezilor. A fost un mare prieten al rușilor pe care s-a sprijinit pentru a fi un ghimpe în coasta Americii. A ratat de puțin un război nuclear prin Criza Rachetelor datorită înțelepriunii de ultimă oră a celor doi lideri mondiali ai SUA și URSS. S-a aventurat în politica internațională uneori catrastofal precum intervenția militară în Angola. A încercat exportul castrismului într-o viziune planetară. A avut și urmași dintre care columbianul Hugo Chavez e cel mai recent dar și mulți alți președinți din Caraibe și America Latină care însă s-au îngropat în efemeridă. Nu și El Comandante!

A fost un prieten de conjunctură al României cumpărând produse industriale pe scară mare în special din zona militară. A fost distins cu Ordinul Național Steaua României.

A vrut să știe totul, să facă totul, să fie totul.
Tot ce a atins a distrus până la urmă parcă urmat de un blestem roșu. A lăsat în urmă o familie destrămată, în fond familia lui era Cuba, o țară încremenită în înapoiere și sărăcie și mii de ore de discursuri. În fond toată viața a vorbit, a vrut să convingă dar în final a fost cel care a sfârșit sub acest uragan de vorbe deșarte.

Rămâne conducătorul care a schimbat istoria Cubei. Istoria ne va spune cum

- See more at: http://www.infoest.ro/stiri/editorial/fidel-castro-final-de-istorie.htm#sthash.GFXv51rR.dpuf
Mai nouă Mai veche