La umbra cuvântului

Un titlu mai bun nu putea descrie volumul semnat de Constanţa Abălaşei-Donosă şi apărut la editura Nico din Târgu Mureş în ediţie bibliofilă în anul 2013. Practic avem o îmbinare dintre critica literară de suflet şi album de artă. De ce critică de suflet? Pentru că autoarea nu poate fi imparţială cu cei cărora le comenteză lucrarile literare. Ea porneşte în demersul său de la simbioza a două suflete al său şi a celui care i-a dăruit cartea.

De aceea comentariile cuprind pe lîngă observaţii literare juste şi aspecte legate de întâlnirile dnei Donosă cu autorii. Evocările sunt cuprinse în masa criticii ca o notă de ataşament faţă de scriitori dar şi de unicitate.

Mijlocul cărţii este dedicat unor portrete care au pus amprente pe sufletul autoarei. Avem imaginile pline de tandreţe ale Maicii Teodosia, mitropolitului Antonie Plămădeală sau ale părintelui Dumitru Stăniloaie. Pe lîngă aceştia un Radu Gyr sau Nichifor Crainic par alăturări fireşti.

La umbra cuvântului - este un volum care dacă ar fi fost creat cu mai puţin patos ar fi putut să aibă un impact mai mare. S-ar fi evitat o serie de repetiţii care îi scad din putere.

Una peste alta aceasta e o carte dăruită nu creată pentru a fi vandabilă. De aceea libertatea de creaţie a autoarei nu a fost îngrădită de canoanele editoriale stricte iar acest lucru îi dă un farmec aparte.
Mai nouă Mai veche