In ce firme europene a investit Gaddafi

Sub conducerea fostului lider Gaddafi statul libian prin intermediul Libyan Arab Foreign Investment Company (Lafico) a cumpãrat de-a lungul anilor pachete importante de actiuni. In general datoritã legãturilor politice traditionale din anii 80 Gaddafi a preferat sã cumpere actiuni la companii italiene.

Cea mai rãsunatoare participare pe care statul libian sub Gaddafi a avut-o a fost la Juventus Football Club. Datoritã însã unor factori economici dictatorul a preferat sã vanda acea participare înlocuind-o cu una la ENI.

Prin intermediul Lafico statul libian este azi detiṇtorul unor pachete importante de actiuni la Finmeccanica, una din cele mai mari companii italiene din domeniul ingineriei mecanice, la UniCredit Рprintre cele mai mari grupuri bancare din lume, la Banca di Roma Рo alṭ banc̣ importanṭ intaliaṇ si nu ̨n ultimul r̢nd la ENI- puternic̣ companie petrolieṛ mondiaḷ la care statul italian are participarea majoritaṛ.

Trebuie deasemenea mentionat cã toate aceste companii controleazã la rândul lor alte companii iar influenta libianã se extinde si acolo.

In afara Italiei libienii mai controleaza pachete de actiuni minoritare la compania Pearson publisherul celebrului ziar britanic Financial Times precum si la companii de mai mica amploare din Spania.

Importantã în contextual European al gazelor e participatia de 50% pe care libienii o au la Greenstream principala conductã care leagã câmpurile petroliere libiene cu Sicilia.

Nu trebuie uitata in acest context participatiile altui fond de investitii destinat Africii prin intermediul cãruia Libia în timpul lui Gaddafi a preluat controlul mai multor companii din continental negru.

Majoritatea acestor participatii au fost înghetate momentan. Intrebarea este cine le va controla dupã Gaddafi?

articol publicat pe InfoEST.ro
Mai nouă Mai veche