BAC-ul ca o manea

Exista o intreaga discutie referitoare la nivelul subiectelor de BAC. Intrebarea care se pune este daca aceste subiecte reflecta sau nu nivelul cunostintelor dobandite in timpul liceului. Daca raspunsul este afirmativ atunci avem de-a face cu o scadere puternica a nivelului de pregatire al tinerei generatii.

Parere mea, dupa ce am vazut o parte din subiecte este ca acestea nu reflecta nivelul mediu. Ele sunt un amalgam de informati isi interpretari subiective ( mai ales la romana si istorie ) si mai putin o testare de abilitati si cunostinte.

Ce vrem de la acest examen? Vrem ca BAC-ul sa fie un punct de cotitura in pregatire sau dorim a fi doar o etapa dintre multe altele in procesul de formare si educare?

Dupa parerea mea BAC-ul ar trebui diferentiat. Una este a sustine un examen la matematica un elev de la un liceu unde a avut saptamanal 4-6 ore de matematica si alta un elev de la un liceu agricol unde matematica era la capitolul 'si altele". Cred ca ar trebui o mai mare flexibilizare in alegerea materiilor dar mai ales in corelarea materiilor obligatorii cu profilul urmat de elev.

Oricum va fi se dovedeste inca odata ca noi facem o tragedie din orice. Acum in 2011 BAC-ul a fost un cumul de politici educationale gresite, de coordonari si decizii politicianiste proaste plus o delasare si o superficialitate marita din partea elevilor. Intr-o societate in care inveti mereu ca "merge si asa" e cam greu sa fii riguros. Intr-o societate in care insusi ministrul invatamantului nu a reusit parcurgerea in tara a intregului proces educational e greu sa le ceri altora rezultate cand nu stii despre ce este vorba in sistemul respectiv.

BAC-ul din 2011 a fost o manea.

editorial pe www.infoest.ro
Mai nouă Mai veche