Preturile reglementate ne omoara

Romania este tara preturilor reglementate. Guvernul prin oamenii sai controleaza piata astfel incat profitul sa curga iar prostii sa plateasca.
.
Sa va dau exemple: pretul la gaze. In acest an Romania a avut cel mai mare pret la gaze din Europa! Cand pretul mondial a cazut in Romania nu s-a intamplat nimic. Cand pretul mondial s-a prabusit in Romania pretul a scazut cu 5%. Asta in conditiile in care in tari precum Bulgaria si Ungaria „mari producatoare de gaze” preturile s-au diminuat cu procente intre 10-40% functie de perioada. Cine reglementeaza pretul la gaze ? ANRE condusa de un presedinte impus pe criterii politice de guvern. Practic institutia este subordonata politicii economice guvernamentale. Directia pretului la gaze va fi doar una : in crestere!
.
Sa luam alt pret reglementat : cel al curentului electric pentru consumatorii casnici. Vrei nu vrei inghiti politica celui care detine reteaua de curent care trece pe langa casa ta si la care esti cuplat. Guvernantii o sa imi zica ca este concurenta ca sunt nu stiu cati producatori si mari distribuitori. Pai sunt dar politica proasta a facut ca in Moldova sa fie X, in Bucuresti Y , in Transilvania Z. Nu s-au creeat mecanisme de piata ci s-au impartit zone. Astfel ca un client captiv casnic inghite mizerii de genul estimarilor ilegale de consum creditand practic companiile electrice. Chiar... de ce nu sunt in stare acestea sa citeasca contoarele lunar ? De ce se incalca codul fiscal si se emit facturi pentru servicii neprestate? Sa ma lamureasca si pe mine cineva.
.
Acum daca pentru a face paine folosesti curent si gaze poltica proasta a guvernului face ca preturile acestora mari si nereale sa influenteze pretul final. A..mai este si minunata de TVA de 24% . Tot de la guvern citire. Atunci cum sa oferi produse competitive la preturile corecte ale pietei ? Si nu este vorba doar de paine ci si de carne, lactate, conserve etc.
.
Astfel ajungi sa nu ai preturi mai mici la mancare in Romania, tara cu potential agricol. Ajungi la paradoxul ca populatia cu un salariu mediu de mizerie sa nu isi poata permite traiul zilnic si o bucata de paine pe masa.
.
Ceausescu a fost impuscat pentru mult mai putin....
.
Mai nouă Mai veche