Invingatori si invinsi in globalizare

Volumul lui Guillermo de la Dehesa publicata la Editura Historia in 2007 atinge problema complicata a globalizarii. Foarte bine documentata si scrisa foarte atent, cartea arata cu date cum economia modiala s-a deschis comparativ cu perioada din inaintea primului razboi mondial sau a perioadei interbelice.Invingatorii sunt dupa parerea autorului tarile mici, tarile cu grad ridicat de industrializare sau cu servicii dezvoltate. Pierzatorii sunt comunitatile izolate, monoculturale si monoindustriale.
Una peste alta De la Dehesa considera ca epoca actuala este rodul unui ciclu mondial al istoriei si vede timpul epocii romane ca fiind prima perioada de acest gen. Atunci dezvoltarea a fost incurajata de limba latina si de stabilitatea romana, acum dezvoltarea este incurajata de limba engleza si de tendintele de interconectare datorita noilor tehnologii.
Interesant este ca autorul militeaza pentru institutii globale care sa reflecte noile schimbari pentru ca Banca Mondiala si FMI sunt depasite.Autorul militeaza si pentru o moneda mondiala noua destinata schimbului care sa reglementeze situatia instabila de acum de pe piata monetara.Vede caderea dolarului si ascensiunea puternica a euro.
Continand 350 de pagini bine argumentate cartea este de un inalt nivel al argumentarii , bazata pe o lectura bogata si sustinand idei si teorii academice.
Mai nouă Mai veche