E-licitatie.ro vine cu noi facilitati

Incepand cu data de 15.10.2009 vor fi implementate în SEAP trei noi facilitati tehnice:
1. operatorul va fi informat prin e-mail de modificarile survenite pe parcursul desfasurarii unei proceduri de atribuire
2. autoritatea contractanta poate opta pentru a primi oferte de pret in lei, euro sau dolar american
3. la publicarea etapei finale de licitatie electronica, autoritatea contractanta va avea posibilitatea de a opta pentru introducerea pasului minim de licitare obligatoriu si prelungirea perioadei de licitare a ultimei runde.
.
Multe din aceste schimbari au fost solicitate de mult timp dar ASSI s-a facut ca nu le vede. Dupa ce contestatiile au curs iata ca sistemul de licitatii online a devenit mai transparent.
.
Prima masura va lasa fara obiectul muncii o serie de siteuri care faceau acest lucru si obtineau venituri bune iar a doua masura este doar un pas spre integrarea in sistemul informational european. Prin trecerea in viitor la euro a Romaniei, baza de licitatii va avea de acum si un istoric in euro. Este o metoda buna mai ales pentru importatori care scapa de riscurile valutare.
.
Ultima este de fapt cea mai interesanta. Introducerea pasului de licitatie va obliga firmele sa faca oferte de marimea pasului si astfel autoritatea contractanta va beneficia de oferte cu mult mai bune decat pana acum.
Sa explic : la o licitatie care porneste de la un pret de 1000 lei avem 3 ofertanti care ofera 999 lei, 980 lei si 970 lei , ultimul castigand licitatia. In cazul in care ar exista un pas de licitatie de 30 lei firmele ar fi obligate sa ofere 970 de lei , 940 de lei si respectiv 910 lei. Se vede cine castiga din aceasta metoda ....
.
Extraordinara mi se pare posibilitatea de prelungire a licitatiei dupa termenul limita. In Franta de exemplu la o licitatie electronica cine ofera cel mai bun pret castiga. Exista conditia ca dupa ultima oferta sa treaca cel putin un minut in care nimeni sa nu introduca o alta oferta. Regula se aplica pentru ofertele dupa termenul limita. Practic firmele au posibilitatea sa liciteze pana una se detaseaza in castigatoare.
Pana acum pe e-licitatie.ro timpul limita era un element important. S-au pierdut licitatii mari din motive de conexiune proasta sau din motiv de intarziere de 1 sau 2 secunde. Pentru a inlatura acest aspect care a creat multe plangeri s-a introdus si posibilitatea de licitare dupa termenul limita asa cum am descris ca se intampla in Franta. Acum la noi apare diferenta importanta ca autoritatea contractanta va stabili in cazul informarii privind desfasurarea licitatiei electronice despre regulile care vor fi aplicate inclusiv timpul in care se va mai putea oferta dupa termenul limita.
Astept implementarea noutatilor.
.
Mai nouă Mai veche