Reglarea pietei prin TVA

La iniţiativa unei televiziuni de business si a unui cotidian economic a avut loc o dezbatere între producatorii agricoli şi ministrul de resort. Interesant este cã în urma discuţiilor a reieşit o iniţiativã comunã pe care ministrul agriculturii s-a angajat sã o susţinã în cadrul guvernului. Practic este vorba în principal de reducerea pentru produsele agricole a cotei TVA-ului. Se are în vedere introducerea unei o cote reduse de 5%. Acum produsele alimentare intrã sub incidenţa unui procent de 19%. Deci prima mişcare palpabilã ar fi reducerea preţului la produsele agricole iar ca efect direct o reducere a preţului produselor agroalimentare. Aceastã mãsurã ar aduce la suprafaţã mulţi bani care sunt acum neimpozitaţi sau care scapã impozitãrii prin diversele forme de evaziune datorate cotei mari de TVA. Mai mult producãtorii doresc chiar o înãsprire a controalelor în cazul în care guvernul va adopta o astfel de mãsurã. Se are în vedere faptul cã o cotã micã de TVA ar fi stimulativã în ceea ce priveşte plata . Propunerea merge în aval cât şi în amonte la furnizorii de materii prime şi carburant pentru agriculturã.
Iniţiative de acest gen mi se par binevenite pentru a discuta o nouã lege a TVA-ului.
Acum nivelurile taxei pe valoarea adaugatã sunt prea rigide ÅŸi nu asigurã o acoperire uniformã a miÅŸcãrilor din economie. Fie valoarea de 19% este prea mare , cum este cazul în agriculturã ÅŸi multe venituri „scapã” acesteia, fie nu este stimulativã ÅŸi apar iniÅ£iative de derogare care nu mi se par cã asigurã o transparenţã ÅŸi o concurenţã pentru toÅ£i jucãtorii din piaţã cum este în cazul programului Prima Casã unde avem un TVA de 5% discriminator pentru restul pieÅ£ei construcÅ£iilor ÅŸi pentru cumpãrãtorii care nu se încadreazã în acest program.
Ar fi mult mai aproape de economia realã introducerea unor cote diferenţiate pentru stimularea economiei , pentru asigurarea pãcii sociale şi pentru consum.
Acum avem nivelul zero pentru medicamente de exemplu, nivelul de 9% pentru cãrţi şi produse culturale şi cota de 19% pentru restul. Prin Programul Prima Casã se introduce o altã cotã de 5% .
De ce sã nu avem mai multe cote de TVA decât sunt acum ?
De ce sã nu modificãm doar o lege, cea a TVA-ului prin care sã facem cinci cote funcţie de interesele actuale? De ce sã nu taxãm cu un TVA de 25% de exemplu produsele de lux precum masinile de marcã , de peste 60.000 de euro sau iahturile? De ce sã nu avem o cotã de 5% pentru alimente şi unitar pentru construcţiile noi indiferent dacã intrã sau nu sub incidenţa programului Prima Casã ? De ce sã nu o facem organizat , precum în alte ţãri europene ? O astfel de abordare ar fi beneficã şi pentru consumatori, pentru economie şi pentru finanţele tãrii. Sã tot schimbãm aiurea funcţie de interesele unor anumite grupuri legi fundamentale pentru economia de piaţã, cum este cea a TVA-ului mi se pare o abordare de-a dreptul rãuvoitoare.
Mai am de adaugat un lucru : în momentul de faţã colectarea TVA-ului constituie principala sursã de alimentare a bugetului de stat .Dacã nu suntem atenţi cu un astfel de pilon e posibil ca tot bugetul sã colapseze !
Nu ar fi mai bunã o abordare organizatã prin care sã nu reglãm piaţa prin TVA ci sã o ajutãm. Ne-am înscrie şi noi printre ţãrile europene cu politici economice coerente.

editorial aparut in Ziarul de Braila
.
Mai nouă Mai veche