Programul Casa Verde

Pentru prima oarã în România este anunÅ£at un program de subvenÅ£ionare a energiilor alternative pe data de 23 octombrie 2008 de cãtre Ministrul Mediului de la acea datã Attila Korodi. Acesta lanseazã oficial Programul Casa Verde. Printr-o conferinţã de presã transmisã în direct de unele televiziuni acesta anunţã desfãşurarea în trei paÅŸi mari a programului. Din pãcate ministrul nu a explicat acest program ÅŸi subalternilor astfel cã timp de o saptãmânã pãnâ când a fost fãcut public oficial „Ghidul de finanÅ£are a Programului de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală ÅŸi energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei ÅŸi solului” activitatea în minister a fost practic paralizatã. O datã cu apariÅ£ia Ghidului se aflã ÅŸi paÅŸii despre care fãcea referire ministrul la conferinÅ£a de presã. AceÅŸtia erau : 1. Inscrierea firmelor pentru dobândirea statutului de instalator validat fapt care trebuia fãcut pânã la data de 20 noiembrie 2008 . 2 inscrierea persoanelor fizice interesate la unul din instalatori 3.acceptarea de cãtre instalatori a persoanei înscrise prin emiterea unei Note de Acceptare. De aici persoana negocia tipul de instalaÅ£ie , data de instalare ÅŸi urma sã plãteascã doar 10% din valoare restul de 90% fiind subvenÅ£ionat de stat prin intermediul AdministraÅ£iei Fondului de Mediu aflatã în subordinea Ministerului Mediului.
Firmele care doreau sã intre în acest program aveau la dispoziţie foarte puţin timp pentru a putea întocmi documentaţia aferentã. Mai mult existau şi capcane pecum cea de solicitare a unei autorizatii de mediu care ascundea de fapt plata unei taxe de mediu pentru mijloacele de transport doar într-o anumitã perioadã de timp , reglementarea fiind între timp abrogatã.
Birocraţia de la Administraţia Fondului de Mediu şi slaba pregãtire a programului fãcutã personalului instituţiei a condus la situaţii hilare şi la mari cozi în instituţia amintitã. Chiar cu aceste piedici au fost peste 5000 de companii care au reuşit sã depunã documentaţia în vederea autorizãrii. Numãrul mare de firme a condus la o suprasolicitare a personalului care a fost nevoit sã lucreze ore suplimentare conform afirmaţiilor presedintelui AFM dl Mihai Toti.
Schimbarea guvernului a adus un nou ministru la Mediu în persoana domnului Nicolae Nemirschi. Acesta într-o conferinţã de presã din data de 29 decembrie 2008 anunţa prelungirea perioadei de depunere de documente pentru firme pânã la 12 ianuarie 2009 şi dãdea ca datã de demarare a programului 15 ianuarie 2009. Mai spunea ministrul cã numãrul firmelor care îndeplinesc condiţiile de agreere ca instalatori autorizaţi a fost redus la 1954 de companii din care 359 firme pot fi acreditate ele indeplinind condiţiile cerute de program.
Pe 15 ianuarie 2009 are loc o nouã conferinţã de presã în care Ministrul Mediului propune demiterea preşedintelui Administraţiei Fondului de Mediu dl Mihai Toti pentru proasta gestionare a Programului Casa Verde . Demiterea a fost semnatã a doua zi de premierul Boc.
Tot cu prilejul conferinţei din 15 ianuarie ministrul Mediului anunţa restructurarea programului astfel încât sã rãspundã mai bine nevoilor populaţiei.
Pe 10 februarie 2009 ministrul dl Nicolae Nemirschi semneazã un ordin al ministrului prin care „Ghidul de finanÅ£are a Programului de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală ÅŸi energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei ÅŸi solului” este anulat. Practic odatã cu acesta este anulat ÅŸi Programul Casa Verde.
Cu toate stângãciile sale Programul Casa Verde ar fi putut fi un program de succes. Gândit birocratic încã de la început acesta rãspundea totuşi nevoii de promovare a energiilor alternative. Acest lucru a fost cu atât mai vizibil în timpul embargoului de gaze din Rusia.
Suma de 500 milioane de lei ( RON ) prevãzutã a fi invesitã prin Programul Casa Verde ar fi condus în timp la înscrierea ţãrii noastre pe calea europeanã a folosirii şi încurajãrii energiilor alternative , ecologice, ca modalitate modernã şi sigurã de diversificarea a surselor de energie dar ar fi adus în viitor facturi mai mici în special la gaze.
Anularea lui nu face decât sã arate încã o datã cã drumul de la vorbã la faptã este uneori greu pentru politicienii noştri.

.
Mai nouă Mai veche