Subvenţiile pentru panouri solare - cãruţa înaintea cailor

Recent Attila KORODI - Ministrul Mediului si Dezvoltãrii Durabile a ţinut o conferinta de presã privind introducerea unor subventii pentru tehnologii alternative in special pentru investitii in sisteme solare. Iniţiativa este deosebit de beneficã dar amatorismul de care a dat dovadã ministrul este strigãtor la cer !!!
Ceea ce este de remarcat în primul rând este politicianismul ieftin de care a dat dovadã reprezentatul UDMR în acest caz iar in al doilea rând de greutatea exprimãrii acestuia în timpul conferinţei de presã in limba românã, limba oficiala a statului a cãrui ministru este !
Sã le luãm pe rând.
Toate ţãrile din Uniunea Europeanã acordã subvenţii pentru investiţii in producerea de energie alternativã indiferent de forma ei. Astfel ţãrile încurajeazã dezvoltarea unor noi industrii , reduc dependenţa de resursele fosile şi nu în ultimul rãnd reduc facturile plãtite de populaţie. Cum funcţioneazã acest sistem : persoana sau firma interesatã investeşte în cumpãrarea unui sistem alternativ iar apoi cu facturile demonstreazã fiscului investitia care este apoi suportatã partial de stat. Aflatã in fruntea acestei miscari Germania este un bun exemplu in acest sens. Suma suportatã de stat poate diferi de la 15% panã la 25 % din valoarea investitiei în functie de land.
Preluând aceastã idee bunã şi în baza acordurilor României cu UE ministrul Korodi face totul pe dos. El lanseazã într-o conferinţã de presa programul românesc pe care nu îl explicã convingãtor. Mesajul este preluat de mass-media iar la minister nimeni nu ştie nimic despre program. Nu existã un proiect de lege sau de hotãrâre de guvern, nu exista un proiect de metodologie de aplicare ... nimic.Totul este doar în mintea ministrului care şi explicã cum va fi un program neştiut de nimeni : vor exista firme agreate !!!! , banii se vor da ca în programul rabla ( oare ce vor in schimb ? ) iar subvenţia va fi de pãna la 90 % din investiţie !! Acum urmeazã întrebãrile : ce va face ministerul când banii se vor fi puizat, cum va selecta unele firme când nu existã o legislaţie în România care sã reglementeze domeniul energiilor neconvenţionale , de unde va şti cã un proiect este eligibil sau nu etc, etc.
Modul de abordare a acestei probleme foarte delicate este total defectuos. Ministrul Korodi sã nu uitãm cã este ministrul care s-a plimbat cu o masina eco oferitã de unul din importatorii auto dar care nu a fãcut nimic pentru dezvoltarea infrastructurii pentru astfel de masini sau pentru combustibili alternativi.
La fel face si in acest caz urmând sã stârneascã mai multe întrebãri. Sã nu uitãm cã mulţi români vor dori şi ei sisteme de energie alternativâ. Exista o legislaţie pentru companii sã cumpere de la producãtorii casnici surplusul de energie electricã sau termicã : NU ! Ce a fãcut ministrul – nimic ! A fãcut în schimb conferinţe de presã peste conferinţe sã-l vadã prietenii şi lumea pe la televizor ce deştept este el, cum abordeazã problemele sensibile ale economiei şi mediului.
Acest program trebuia început cu o dezbatere publicã şi cu un proiect de lege. Subventiile sã se acorde permanent de Directiile de Finante în baza facturilor şi a unei inspecţii fiscale. Sumele deductibile sã fie returnate de fisc . Sã nu existe firme agreate deorece se pune astfel stavilã competiţiei în domeniu dar sã se reglementeze prin lege condiţiile minime tehnice pentru aceste firme. Sã se prevadã mecanisme de cumpãrare a surplusului de energie produsã de firmele şi utilizatorii casnici precum şi sã se reglementeze preţurile şi modalitãţile de platã ca în statele membre UE.
Revenind acum la conferinţa de presã a ministrului Korodi cred cã aceasta a fost fãcutã nu pentru promovarea energiilor alternative în România ci pentru promovarea ministrului !!! Mecanismul descris de acesta cu o faţã seninã pentru proiectul propus este greoi şi stã sub umbra încropirii. Anunţarea existenţei unei liste de firme agreate înainte de a se cunoaşte regulile jocului ridicã suspiciuni de corupţie iar greutatea exprimãrii în limba oficialã a statului aratã necesitatea demiterii imediate.
Cât despre energiile alternative ele meritã o lege serioasã şi europeanã.

articol aparut in saptamanalul Natiunea
.
Mai nouă Mai veche