Vanzarea Rompetrol

Dinu Patriciu Presedinte - Director General al Rompetrol a anuntat vanzarea a 75% din actiunile grupului catre compania de stat din Kazahstan KazMunaiGaz.
Stirea a venit putin pe neasteptate nu atat datorita vanzarii unui pachet de actiuni , care era o masura previzibila , cat mai ales datorita pierderii controlului grupului de catre Dinu Patriciu. Chiar in ziua in care era facut anuntul tranzactiei banca Raiffeisen Centrobank dadea recomandari clientilor sai cu privire la vanzarea actiunilor Rompetrol Rafinare datorita riscurilor presupuse de acestea : reducerea pretului petrolului, riscul valutar si riscul de executie precum si riscul de reglementare!
Dupa anunt mai multi jurnalisti s-au „batut” pentru al avea invitat pe omul de afaceri. Gabriela Vanceanu Firea si Robert Turcescu in cadrul interviurilor luate au incercat sa „zmulga” informatii in premiera. Dinu Patriciu le-a dat aceste informatii dar jurnalistii nu le-au priceput !
Sa le luam pe rand.
1. Patriciu a anuntat ca de acum incolo multi ani de zile va fi Presedintele grupului Rompetrol. Deci inseamna ca acesta lucru face parte din tranzactie si este stipulat ca atare chiar daca la un moment dat functiile de Presedinte si de Director General vor fi ocupate de oameni diferiti!
2. Omul de afaceri nu a confirmat decat valoarea tranzactiei nu si suma pe care a primit-o ceea ce inseamna fie ca a primit mai mult fie mai putin din ceea ce se vehiculeaza. Exista si posibilitatea ca o parte din bani sa fie investiti tot in Rompetrol , ca parte a dealului incheiat ceea ce nu a fost exclus de vanzator!
3. In toate discutiile s-a pus accentul pe piata balcanilor deci e posibil ca asta sa fie urmatoarea tinta si a Rompetrol mai ales ca grupul nu este prezent decat in Romania, Bulgaria si Albania in aceasta zona.
4. Brandul Rompetrol va continua sa existe deci intelegem ca acest punct a fost parte atranzactiei. E posibil ca Dinu Patriciu sa fi negociat dur in pastrarea brandului pe care l-a creat si de care este atasat ( chiar noul logo este o creatie a arhitectului ! )
5. Nu si-a anuntat retragerea din afacerile cu petrol cum eronat au tras concluzia mai multi ziaristi ci a anuntat ca firma va avea astfel bani pentru a continua expansiunea. S-a anuntat doar vanzarea actiunilor si atunci de unde va avea firma bani pentru expansiune daca nu vor aduce actionarii ? Deci ceea ce spuneam la punctul 2 este intarit.
Interesanta pentru mine este dimensiunea sociala pe care pentru prima oara un om bogat o da unei afaceri incheiate cu succes. Prin fundatia care ii va purta numele Dinu Patriciu va oferi trei pachete de burse pentru liceu, facultate si studii aprofundate. Numarul mare de burse ( 6100 pentru toate cele trei niveluri ) este admirabil. Suma cu care fundatia va fi capitalizata este de 100 de milioane de dolari SUA. Pentru Romania aceasta este o initiativa unica si care ar terbui urmata si de restul celor prezenti in topul celor mai bogati oameni ai natiunii.
Prin tranzactia incheiata Dinu Patriciu intra in galeria marilor oameni de afaceri ai lumii detasandu-se clar de restul competitorilor romani.
Ce m-a surprins in toata aceasta valtoare mediatica a fost calmul si stabilitatea de care a dat dovada tocmai cel implicat.
Prin prezenta, argumentatie si modalitate de exprimare Dinu Patriciu a dat o lectie de management.
Multa lume a inteles gresit ca Rompetrol ar fi singura afacere a liberalului. Este cea mai mare, cea mai banoasa dar nu singura. Patriciu este implicat de multi ani in arhitectura, constructii, investitii bursiere, fonduri de dezvoltare si investitii, imobiliare, presa si in multe altele.
Tranzactia de astazi cladeste socul unei imagini a omului de afaceri de succes. Ramane ca si alti oameni de afaceri romani sa preia aceasta stafeta si sa o duca mai departe.
Mai nouă Mai veche