6 aug. 2007

Sportul de a face bani

Sunt un pasionat al fenomenului fotbalistic. Ma uit la meciuri, stiu jucatori si mai ales am echipa favorita. Nu sunt un maniac dar apreciez o pasa buna , un schimb de mingii, un gol frumos si chiar o infrangere savuroasa.
Fotbalul este pentru mine doar un mod prin care ies din problemele cotidiene. Nu ma bat cu vecinii si nu fugaresc suporterii echipelor adverse. Dupa ce am trait putin fenomenul pe stadion acum il prefer la televizor. E mult mai bine ,mai linistit ( vezi si relorile ) iar in ultimul timp mai sigur.
In Romania pentru o multime de oameni cu bani fotbalul a devenit un camp de lupta.
Pornind de la expresiile verbale si ajungand uneori aproape la atentate fizice. Avand ca exemplu negativ pe acesti conducatori in mai toate galeriile s-a dezvoltat cate un nucleu dur de ultrasi care au ca scop suprem doar “luptele “ duse cu fortele de ordine. Nu mai conteaza daca favoritii joaca sau nu ceva, daca inving sau pierd , daca e sau nu spectacol fotbalistic in teren. Conteaza doar sa fii multumit ca “le-ai dat-o” celorlalti : suporteri sau forte de ordine.
In plus de asta in fotbal se invart sume de bani ametitoare pentru un om simplu. Nu stiu de exemplu de ce un jucator, daca poate fi numit jucator, precum Ianis Zicu , cica talentat spun unii, este platit cu cateva sute de mii de euro pe an. Daca analizam la rece jocul acestui jucator vom vedea ca banii pe care ii incaseaza sunt nemunciti si nemeritati. In ultimul campionat a alergat pentru Rapid unde mai mult a ratat decat a marcat. Acum “joaca” pentru Dinamo de o maniera mai proasta decat o fac colegii sai. E folosit ca extrema dar e lent, tine mingia prea mult, se impiedica in driblinguri si artificii care nu au de-a face cu faza jocului si in plus de asta e foarte nervos. Poate e nervos ca reuseste performante pe care nici un jucator din campionatul intern nu le realizeaza : sa rateze monumental cu poarta goala sau din careul mic. La cati bani incaseaza un astfel de specimen fotbalistic ar trebui sa fie nervosa cei care il platesc iar jucatorul sad ea acatiste pentru pomana!
Ei acum revenind la problema violentei pe terenuri : sa ma duc eu ca suporter sa ma bat la propriu pentru unul ca Zicu? Pentru unul care castiga bani nemunciti ? Pentru unul care are mari probleme sa scoata trei cuvinte dupa un meci de tipul na-ti-o tie da-mi-o mie ?
Tin sa precizez ca exemplu cu Zicu nu e pur intamplator si l-am ales pentru ca el este exponentul unei generatii. Ca Zicu mai sunt zeci de jucatori in campionatul nostru. Si un amanunt important toti castiga peste nivelul mediu din Romania!
Pana cand nu vom avea un fotbal curat, cu jucatori care intr-adevar joaca pentru banii pe care ii castiga nu vom putea progresa.
Deocamdata la noi fotbalul este doar un sport de a face bani pentru bogatii zilei si cica “imagine”.
Cand ei vor termina poate vom vedea si fotbal pe bune.

Un comentariu:

bujii spunea...

in primul rand, trebuie sa se creasca salariile, pentru momentul cand vor veni jucatorii buni in romania. va asigur ca unui jucator nu-i convine sa joace in aceeasi echipa cu unu de castiga de 10 ori mai mult.

bataile pe stadioane sunt probleme importate din occident, unde in anglia pentru ca nu mai pot sa se bata in stadioane, se intalnesc inainte de meci sa se bata, pentru ca pe stadion nu prea mai pot.

si in plus am fost acum doua sapt. la meciul craiova farul(tin sa spun ca e primul meu meci din divizia a sau prima liga) si am fost uimit de cat de linistiti au fost suporterii, sunt sigur ca nu vreau sa merg la meciu cu dinamo sau cu steaua. pentru ca in orasul care m-a adoptat de vreun an, inca mi-e frica sa nu mi-o iau de la cei din afara.
sper sa nu va plictiseasca prea mult comentariile mele, din cauza lungimii...