„Baietii destepti” de la ENRON

Stiam de scandalul ENRON si de implicatiile acestei companii in problemele pietei energetice din statul California SUA. Nu imi imaginam ca inselatoria mesese atat de mult!
Trebuie sa felicit pentru a doua oara Saptamana Financiara pentru ideea de a introduce la pachet cu publicatia a filmului „ ENRON – the martest guys in the room” avand ca supratitlu „ ENRON - Adevaratii baieti destepti” .
Documentarul urmareste ridicarea si prabusirea companiei americane ENRON.
Sunt descrise masinatiunile financiare si politice ale top managementului.
Este expicat pe larg cum o „noua metoda contabila” care includea in raportari predictiunile de profit a facut sa explodeze pe bursa campania, in baza rapoartelor trimestriale tot mai infloritoare.
Putem vedea increngatura intre 10 mari banci ale lumii si aceasta companie, pornind de la finantari „ciudate” si ajungand pana la un paienjenis de firme si firmulete care „ridicau” sau „coborau” profitul ENRON in functie de interese si politici.
Avem marturiile celor implicati direct, filme de promovare ale companiei, declaratiile subordonatilor, detalii avocatesti, uluitoare dezvaluiri politice si mai mult decat atat putem vedea cum se construieste un adevar paralel cu piata care mai apoi „convinge” piata si genereaza venituri fabuloase pentru baietii destepti din top management.
ENRON a reusit cu sprijin de la Casa Alba sa domine un stat american, California, sa profite de dereglementarea pietei energiei si sa creeze si sa intretina o falsa criza care a condus la profituri de 2 miliarde USD dollars in un an!
Paradoxul californian consta in o criza de energie electrica pe o piata suprasaturata de oferta! ENRON actiona ca un en-gros-ist care vindea toata marfa la export in timp ce ai lui mureau de foame si plateau tot mai mult pe putinul care reuseau sa-l cumpere. ENRON a reusit performanta de a creste nivelul pretului KW-ului de la 30-45 de USD pana la aproape 1000! In numai cateva luni! Ceea ce producea California era vandut in est pe bani putini si apoi era importata energie electrica din est pentru a fi vanduta in vest la preturi exorbitante.In acest timp unitatile de productie ENRON intrau in „revizii tehnice „ pentru ca nimic sa nu poata strica jucaria „pretului pietei”!
Prabusirea coloslui a dus la pierderea a 20.000 de locuri de munca si la saracirea celor care au contribuit ani de zile la fondurile de pensii si de asigurari sociale.
Toti managerii si-au vandut actiunile cand inca ele mai valorau ceva „plecand” dupa falimentul ENRON cu averi de la 30 de milioane de dolari pana la 250 de milioane de dolari!
Procesele continua si astazi iar cei vinovati au platit prea putin.
Filmul e o lectie despre cum si ce poate face o corporatie „rea”.
Baietii destepti de la noi mi se par acum, dupa vizionarea peliculei, ca niste baieti de treaba.
Mai nouă Mai veche