Educatia inainte de toate

Toate partidele romanesti afirma ca pentru ele educatia este o prioritate dar imediat ce ajung la putere uita de aceasta promisiune.
Ministrii de resort sunt din ce in ce mai rupti de realitate, ultimul ajungand sa ia lectii de la o fetita care i-a numarat in fata stelutele de pe stegul european despre care ministru nu era „informat” corect de proprii colisilieri. Va dati seama ce consilieri are!
Romania investeste un procent destul de modest dupa parerea mea in educatie.Nu se spune niciodata insa cat din procent se varsa in conturile diversilor functionari si experti si cat anume ajunge de fapt la elevi.
Iata ca o persoana a reusit sa impresioneze lumea educatiei. Nu este romani fiti fara grija.
Numele sau : seic Mohammed bin Rashid al-Maktoum si este premier al Dubaiului. Acesta a donat unei fundatii care ii poarta numele 10 MILIARDE de dolari americani. Da, nu este o greseala , suma este de 10MILIARDE !!!!
Domnia sa doreste ca acesti bani sa fie folositi in tarile golfului Persic pentru combaterea analfabetismului, mai ales in randul femeilor, pentru incurajarea si sustinerea materiala a studentilor si pentru cercetare.
A mentionat ca nu face acest lucru dacat pentru a incuraja dezvoltarea infrastructurii din regiune si pentru a incuraja crearea de noi locuri de munca care sa fie ocupate de tineri pregatiti. Mai are in vedere si incurajarea distributiei si publicarii de carti precum si acordarea de burse.
Este un gest mai mult decat nobil facut de un om foarte bogat dar responsabil pentru natiunea din care face parte.
Sa revenim acum la Romania.
Nu am auzit nici un roman bogat sa isi asume astfel de responsabilitati. Nimeni din TOP 300 cei mai bogati romani nu are o biblioteca cu numele sau.Singurul care mai investeste in cultura este Iosif Constantin Dragan care prin fundatiile sale sprijina editarea de carti si dezvoltarea picturii si sculpturii. In rest nimic.
Gigi Becalii prefera sa ii dea lui Mirel Radoi jumatate de milion de euro dacat sa faca o biblioteca cu numele sau si care ar costa infinit mai putini bani. George Copos prefera sa ia decat sa dea. Ion Tiriac face pe marele patriot dar inca nu am vazut un muzeu Tiriac si nici un teatru sprijinit de el. Si lista poate continua.
Acum si presedintele Traian Basescu anunta ca prioritate educatia inainte de toate. Dar nu spune cu ce bani, de unde ii ia si la ce ii va folosi. Si mai mult decat atat ce urmareste sa faca in domeniul educatiei.
Politicienii romani si bogatii de azi „rumega” aceleasi cuvinte si promisiuni iar oamenii se descurca singuri cum pot.
Mai nouă Mai veche