Comertul online din Romania

Cresterea numarului de siteuri romanesti si explozia numarului de magazine virtuale contureaza o noua industrie : cea a comertului online.
Astazi numarul de magazine online a depasit 1000 conform trafic.ro . Cele mai bune prezente le au editurile.Deja de cativa ani prezenta cartii pe internet este mai mult decat benefica pentru edituri, in special datorita costurilor de prezentare , mult mai reduse decat in cazul librariilor traditionale.
O alta categorie interesanta este constituita de marii retaileri de electrocasnice care au magazine virtuale foarte bine organizate si care vin sa sustina magazinele normale.Pentru a incuraja vanzarea online unele companii acorda reduceri suplimentare pentru comenzile facute pe siteul propriu.
Marea problema in calea dezvoltarii acestei industrii o constituie insa acceptarea platilor online.Daca pentru microplati , cum este cazul descarcarii de muzica, logouri sau ringtonuri pentru telefoanele mobile , exista posibilitatea folosirii platii prin sms, pentru cumparaturi mai mari in valoare se simte nevoia unor sisteme sigure de plati care sa accepte folosirea cardurilor.
In Europa serviciul PayPal ,de exemplu, este foarte folosit.Este acceptat pentru plata in contul unei persoane sau firme a unor sume diverse folosind cartile de credit emise sub o sigla internationala ( precum VISA sau Mastercard).In ce consta un astfel de sistem ? Practic persoana interesata isi face un cont de utilizator pe pagina de internet a serviciului( mai sunt si multe altele in afara de PayPal dar acesta este in momentul de fata cel mai popilar ).Acolo completeaza o serie de date personale precum si contul unde doreste sa primeasca banii.Toate informatiile sunt apoi securizate iar persoana respectiva are acces doar folosind un nume si o parola.Apoi informatiile din pagina personala pot fi integrate in orice site.Daca cineva cumpara serviciul oferit de persoana respectiva atunci intra in pagina de plata ( PayPal in cazul exemplului nostru ) si poate face plata cu un card.Banii intra in contul furnizorului care ii poate ridica oricand .
Ce castiga PayPal ? Un comision de 6% din valoare platii procesate.Este o suma foarte mica pentru un servicul foarte sigur si usor de folosit.Nu e de mirare ca numarul de utilizatori a sarit de 10 milioane !
Partea prosta pentru magazinele online romanesti este ca un serviciu descris mai sus nu exista pentru Romania.Toate marile companii din domeniu ocolesc tara noastra din cauza numarului mare de fraude informatice care implica cartile de credit.In momentu de fata sunte singura tara membru UE unde astfel de plati nu se pot face.
Totusi o companie romanesca, Gecad , are un serviciu asemanator dar costurile sunt mari la implementarea sistemului ( minim 200 de euro + un comision lunar sau o cota din tranzatii ) .
Cum au ocolit impedimentul platilor online atunci editurile despre a caror prezenta spuneam ca este mai mult decat semnificativa ? Pai s-au descurcat. Persoana face comanda online are in general doua variante de plata .In prima i se emite electronic o factura proforma pe care o plateste si la intrarea banilor in cont editura trimite coletul cu carti. A doua varianta , ce a mai folosita , este cea a platii ramburs, la primirea coletului.Acesta a doua varianta are si o marja de neincasare, deoarece intre timp o serie de clienti se pot razgandi iar la venirea coletului il vor refuza si deci editura se va alege in acest caz doar cu cheltuielile de expeditie. Pentru a evita astfel de clienti nehotariti editurile isi fac baza de date cu cei neseriosi si le impun acestora la o eventuala comanda prima varianta de plata cu suportarea unor taxe suplimentare.
Si in alte domenii precum constructiile vanzarile magazinelor online incep sa cunoasca cresteri dar de multe ori clientii se folosesc de astfel de magazine pentru a capata informatii si apoi preferand cumparaturile clasice.
E interesant sa vezi pe internet tot ceea ce priveste despre un produs.Stai cat vrei.Poti copia informatiile.Nu vine langa tine un vanzator agasant , interesat dor sa vanda. E o forma moderna si usoara.
Ma astept in viitor la cresterea numarului de magazine online si la aparitia unor metode tot mai sigure de plata, in special. Cred ca si bancile vor fi interesante de domeniu dar inca pentru ele nu este « copt ». Cand concurenta bancara clasica se va ascuti atunci piata va fi asaltata de noi jucatori.
Deocamdata notam cu satisfactie intrarea in randul lumii civilizate si in acest domeniu.
Mai nouă Mai veche