Albania 10 %

Concurenta in privinta atragerii de capital strain se inteteste in Europa de Sud Est si in Balcani. Dupa ce Bulgaria a redus impozitul pe profit la 10% incepand cu ianuarie 2008 vine si randul Albaniei. Cu toate ca daca e sa o luam in ordine cronologica mica tara a avut initiativa prin vara trecuta iar vecinii de la sud de Dunare mai in toamna.
Albania scade impozitul pe profit la 10% de la 20 %. Toate veniturile provenind din profesii liberale, drepturi de autor , chirii , dividende etc sunt taxate fix cu 10% . TVA-ul ramane totusi la 20 % nefiind afectat de reforma fiscala.
Dat fiind contextul economic actual din zona ar fi buna o reducere a impozitarii si in Romania. Stiu ca acesta reducere nu se poate face scazand cota fixa de 16% dar se pot face eliminari de taxe impuse fara nici o gandire economica. Nu este de uitat nici impozitarea pe forta de munca care este foarte mare comparativ cu tarile vecine si care mai mult decat atata genereaza o evaziune si o tinere in loc a salariilor nemaivazuta nicaieri.
In loc de asta guvernul liberal doreste sa impuna impozit pe delegatii, prime de concediu, cumul de functii si salarii de merit !
E posibil ca unii sa nu fie de aceeasi parere cu mine si sa argumenteze ca scaderea impozitarii va arunca mai multi bani intr-o piata si asa tulbure si de aici presiunea inflationista si deprecierea leului care va creste.
Ma intreb insa ce ar fi fost mai bine pentru economie : o crestere a salariului minim cum s-a facut sau o scadere a impozitarii pe salarii ?
Daca si Albania ne-a luat-o inainte in materie de impozitare....

Dupa zeciuiala bulgareasca vine zeciuiala albaneza.
Si cand te gandesti ca zeciuiala era la noi traditionala!
Mai nouă Mai veche