„Confesiunile unui asasin economic”

Saptamana Financiara a facut un gest de mare intelepciune cand a decis sa difuzeze impreuna cu publicatia cartea lui John Perkins – „ Confesiunile unui asasin economic”
Stiu ca si alte publicatii duc acest tip de politica de popularizare a literaturii.
Salut cu acest prilej si initiativa Cotidianului de a „intra in carti”.
John Perkins descrie cu lux de amanunte cum a reusit sa puna sub jugul finantelor americane o serie de tari precum Panama, Columbia, Ecuadorul, Indonezia, Iranul si Arabia Saudita.
Sunt prezentate atat reusitele autorului in calitate de „consultant independent” cat si mecanismele prin care acele tari sunt controlate politic, economic si militar de Statele Unite ale Americii.
Tiparita de Editura Litera International cartea apare intr-un moment interesant in societatea romaneasca, cand trebuie sa acceptam baze militare straine ( americane ) ca un fapt care chipurile decurge din democratizarea noastra.
Citind paginile lui John Perkins intelegi de ce unele state s-au ridicat din marasmul economic, de ce nu are nici o importanta democratia atunci cand banii curg si cum marile companii petroliere si militare americane sunt mana in mana cu administratia SUA indiferent care este numele presedintelui in functie.
Plina de exemple traite, de „accidente” ale unor presedinti din America Latina, volumul, destul de consistent, se citeste cu sufletul la gura si cu mare atentie.
E o carte captivanta si instructiva.
Aflam mai multe despre Banca Mondiala si de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID).
Autorul povesteste despre „prognozele” pozitive de crestere economica pe care a trebuit sa le faca pentru Arabia Saudita si Indonezia pentru ca fondurile straine „sa curga” spre economiile lor, de ce primesc si ceea ce nu au nevoie si cum SUA trateaza America Latina ca locul lor de joaca.
O carte despre realitatile economice asa cum sunt ele si cum se construiesc.
O lucrare plina de informatii despre cine se afla in spatele jocurilor.
Mai nouă Mai veche