Propaganda Dragonului

 

Interesat de China am zis să îmi extind informațiile prin parcurgerea lucrării cu titlu aparent incitant Trezirea Dragonului, apărută la editura Ideea Europeană în 2019. Semnatarul lucrării este Corneliu Zeana despre care am aflat din scurta bibliografie publicată în pagina patru că ar fi membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști Români. Cu atâtea asociații enumerate chiar am crezut că voi citi o carte bună. Eroare.

VolumulTrezirea Dragonului este ieÈ™it din cele două vizite oficiale făcute de autor în China. Prima în anul 1989 iar a doua în anul 2017. Este bine  de precizat acest lucru ca să nu confundăm vizita oficială cu vizitele private, cum am făcut eu. Astfel autorul nu a stat la ambasadă să își obÈ›ină viza ci i s-a oferit È™i de aici aprecierea lui pentru viteza de acordare a vizelor de către China. Cine nu a fost într-o vizită oficială È™tie reticenÈ›a, ca să nu zic nesimÈ›irea, personalului de la ambasada acestui stat din România, birocraÈ›ia È™i opacitatea de care te loveÈ™ti. Omul nostru a primit pe tavă viza È™i crede în prostia lui că aÈ™a se întâmplă cu toÈ›i. Dar să dăm citate pentru a vedea nivelul. 

Ca bucureștean, pot fi invidios pe locuitorii Beijingului pentru calitatea aerului, părere împărtășită de toți colegii delegației. Momentul de maximă poluare a fost depășit de mult, prin măsuri drastice luate de administrația chineză, în contrast cu capitala noastră, unde poluarea aerului pare chiar încurajată de autorități.( paginile 25-26). Nu putem comenta deoarece după toate standardele din lume capitala Chinei este printre cele mai poluate locuri de pe Pământ.

Dacă vă lipseau, aici, în acest volum, găsiți un capitol întreg de citate din congresele partidului comunist chinez pe care autorul le consideră relevante. Capitolul are titlul - Pârghiile care au ridicat China. Pe mai multe pagini se face o adevărată apologie a noncorupției care el crede că nu există în China, comparativ desigur, cu corupta Românie și simte că e de datoria lui să ne împărtășească acest important aspect. Desigur că, blocat mintal de imbecilitatea afirmațiilor, scrie și informația următoare: În cadrul celui de al XIII-lea Congres Național al Poporului, procurorul general Cao Jianming a prezentat un raport privitor la această campanie pe ultimii 5 ani. Procurorii au investigat 254419 persoane suspectate de abuz în serviciu, o creștere cu 16,4% față de cei cinci ani precedenți...(pagina 32). Păi dacă nu era corupție în China, cum afirmă în cele câteva pagini anterioare, de unde raportul cu creșterea acesteia? Logica l-a părăsit pe apologetul român al comunismului chinezesc.

La fel È™i cunoaÈ™terea noÈ›iunilor la care face referire nu pare a se aplica când ne explică cum este cu comunismul chinez: Forțând puÈ›in lucrurile, putem spune că este vorba de un naÈ›ional-comunism sau naÈ›ional-socialism bazat îndeosebi pe principii confucianiste (pagina 39). Asta cu naÈ›ional-socialismul confucianist este de cartea recordurilor. 

Pe lângă aberaÈ›iile de mai sus ne livrează È™i opinii, chipurile docte, de o prostie incomensurabilă de genul: China deÈ›ine singura civilizaÈ›ie care a supravieÈ›uit în continuitate prin milenii, ajungând să înscrie pagini de glorie È™i în zilele noastre (pagina 47). Mai că îmi vine să plâng de cât de proÈ™ti sunt istoricii care studiază civilizaÈ›ii precum cele din Egipt, Sudan, Armenia, Iran... Nu au luat săracii lumină de la domnul Corneliu Zeana! 

Alta demnă de Cântarea României este următoarea afirmaÈ›ie – Se poate spune că în China actuală analfabetismul a fost practic lichidat, în timp ce la noi procentul analfabeÈ›ilor È™i semianalfabeÈ›ilor urcă spre cote ameÈ›itoare...( pagina 50). Știe autorul nostru, că... a pipăit problema.

Scriitorul simte o durere È™i nu poate să nu ne-o împărtășească – Este interesant faptul că poeÈ›ii noÈ™tri actuali nu cântă în versurile lor Uniunea Europeană È™i cu atât mai puÈ›in NATO, deÈ™i ne-am fi aÈ™taptat la aceasta (pagina 52). Alo, domnul Manolescu? Cum apreciaÈ›i poezia contemporană din România că omul nostru zice că are mari lipsuri mai ales la cântări. Cum? Nu se mai practică pupatul partidului în dos? A... ne scuzaÈ›i că publicăm părerea membrului atâtor comitete È™i comiÈ›ii.

EducaÈ›ia este obligatorie pentru cetățenii Chinei È™i este finanÈ›ată de guvern (pagina 57) scrie domnul Corneliu Zeana uitând să precizeze că nu este gratuită ca pe la noi, lucru neimportant în contextul propagandistului nostru. Alta È™i mai trăznită – Sub aspect comportamental, putem afirma că în China nu există practic fapte de vandalism comise de elevi (pagina 58). Știe un om plimbat de autoritățile chineze în vizite oficiale de lucru! 

Cum antiteza China bună, România rea este cea pe care se construieÈ™te volumul, omul nostru nu ezită a mai da o apreciere regimului ceauÈ™ist – ÃŽn ultima sa perioadă de dinaintea asasinării lui CeauÈ™escu, regimul comunist începuse să investească în È™tiință È™i tehnologie (pagina 62). Adică atunci când aveam două ore de curent electric, căldură cu picătura, gaze anemice È™i mâncare pe spongi. Atunci domne, regimul CeauÈ™escu investea È™i noi proÈ™tii nu lăudăm asta. Mi-e greață!

Cu aceeaÈ™i prostie È™i incultură trece prin gastronomie, istorie, economie verde, poluare È™i altele. ReuÈ™eÈ™te o colecÈ›ie de aberaÈ›ii uimitoare. 

Trezirea Dragonului este un borhot propagandist plin de minciuni și afirmații ilogice pe care nicio editură din România nu ar fi trebuit să îl publice.


Corneliu Zeana, Trezirea Dragonului, București, editura Ideea Europeană, 2019, 228 pagini.


Mai nouă Mai veche