De 12 ani pe baricada online


Am citit cu interes punctele de vedere exprimate în numărul 21 al publicaÈ›iei U.Z.P. È™i am decis să împărtășesc din experienÈ›a mea de jurnalist online. 

ÃŽn februarie 2009 lansam în Brăila împreună cu un grup restrâns de jurnaliÈ™ti ziarul online InfoEST. 

ÃŽncă de la început în spatele publicaÈ›iei a stat o formă juridică de organizare, am avut ISSN-L din prima zi, lucru foarte rar atunci È™i acum. Azi, după 12 ani de presă online È™i având în spate peste 25 de presă clasică pot împărtăși câteva observaÈ›ii. 

ÃŽn primul rând nu există în cazul nostru o diferență în abordarea È™tirilor. Urmăm acelaÈ™i proces ca în cazul unui ziar tipărit. Folosim aceleaÈ™i surse, suntem acreditaÈ›i ca jurnaliÈ™ti la o mulÈ›ime de instituÈ›ii locale, naÈ›ionale È™i chiar internaÈ›ionale cu care interacÈ›ionăm. Facem teren ca È™i un jurnalist de presă tipărită, facem documentare È™i primim confirmările informaÈ›iilor în acelaÈ™i mod. Poate faptul că cele patru persoane, nucleul dur cum s-ar spune, sunt ziariÈ™ti cu vechi state fie în presa scrisă, în radio sau tv, ne ajută sau poate cine È™tie, aÈ™a suntem noi. 

Avem rubrici permanente, avem editorial, avem tot cea ce are un ziar clasic. Ba mai mult, de curând, în cadrul editurii, am lansat È™i un canal de youtube pentru o publicaÈ›ie culturală. Deci suntem cum s-ar spune prezenÈ›i în toate aceste forme ale social media. Paginile noastre sunt citite, comentate, primim reacÈ›ii diverse cum este È™i firesc. 

Am hotărât încă de la începuturile noastre să acordăm spaÈ›ii largi culturii È™i economiei È™i să publicăm puÈ›ină informaÈ›ie politică. Din acest motiv suntem în multe instituÈ›ii ale statului, puternic politizate, puÈ›in cunoscuÈ›i. Nu ne deranjează. 

Vedem È™i noi din propriile măsurători că avem de-a face cu un gust schimbător al cititorului obiÈ™nuit din ce în ce mai mult cu È™tirea senzaÈ›ională È™i mai puÈ›in cu reportajul sau opiniile constructive de mari dimensiuni. Se caută subÈ›irimea, ineditul, faptul divers care primesc prim-planul online-lui dar noi ne încăpățânăm să nu le cultivăm! Din acest motiv È™i numărul cititorilor facil de câștigat nu este mare, suntem abia pe locul patru între publicaÈ›iile locale online, dar cei peste 18000 de cititori lunar ne mulÈ›umesc, mai ales că È™tirile noastre au un puternic caracter local. 

Am fost surprinÈ™i să constatăm că un interviu cu o personalitate nu reuÈ™eÈ™te să atingă decât sfertul cititorilor È™tirii despre muzica preferată de un interlop sau că o informaÈ›ie despre o carte nu bate în audiență un accident spectaculos de maÈ™ină. Aceasta este viaÈ›a în ziua de azi. Ritmul presei s-a schimbat, viteza este alta. 

Online-ul ne ajută să fim bine difuzaÈ›i, vizibili È™i uneori prompÈ›i. ConcurenÈ›a este mare iar banii din publicitatea online sunt mult mai puÈ›ini È™i mai greu de obÈ›inut decât cei din cea tipărită mai ales atunci când nu vrei să fii afiliat politic È™i economic. 

Am devenit È™i organizatori de evenimente. ÃŽn acest fel reuÈ™im să ajungem în judeÈ› la rădăcina românului. Datorită internetului, evenimentele la care suntem parteneri au avut mii de cititori. Vom continua pe această direcÈ›ie deÈ™i ne îndepărtăm de jurnalismul clasic. Practic, online-ul ne-a obligat să ne adaptăm, să ne diversificăm. Avem abordări mult mai pragmatice È™i mult mai concrete ale faptelor decât le aveam toÈ›i atunci când lucram în fostele noastre redacÈ›ii. Suntem uneori È™i blamaÈ›i pentru punctele noastre de vedere care deranjează. Credem că lucrul făcut cu responsabilitate îți poate construi în timp acea credibilitate pe care mulÈ›i dintre cei care au lucrat doar în presa scrisă o tot aduc în atenÈ›ie referitor la publicaÈ›iile de pe internet. 

Și presa online are aceleaÈ™i tare ca presa scrisă din care eu zic că se trage. Există È™i în online ziare de partid, moguli, grupuri de interese. Faptul pozitiv este că acestea nu au puterea din restul mediei. Momentan, online-ul este prea mare, prea greu de stăpânit È™i vocile mici precum a noastră încă răzbat. 

Un cod deontologic pentru această presă ar fi imposibil de aplicat atâta timp cât internetul nu este reglementat în multe din părÈ›ile sale. Ar fi o luptă cu morile de vânt. Eu cred că timpul va cerne la fel cum a făcut È™i cu publicaÈ›iile tipărite. Nu cred că trebuie să reamintesc de unele mizerii publicate pe la mijlocul anilor nouăzeci în România pentru a face comparaÈ›ii. 
Presa online deja nu mai este la început iar pandemia a accentuat puterea ei, a crescut numărul de cititori È™i a diversificat concurenÈ›a. 

material publicat pe pagina UZPR.


Mai nouă Mai veche