Cenaclul Panait Istrati Brăila scurtă istorie recentă. Articol apărut în revista ExLibris nr 8 / 2017

Cenaclul Panait Istrati Brăila organizat de Biblioteca Județeană Panait Istrati ale cărui întâlniri au loc de regulă în ultima vineri a fiecărei luni, în sala devenită de acum celebră Fănuș Neagu, este un punct de reper în lumea literară brăileană.

La fiecare întâlnire participă între 12-15 persoane iubitoare de literatură, majoritatea lor scriitori. De obicei se începe cu secțiunea de știri literare apoi se fac prezentările revistelor care au apărut în perioada scursă de la proxima ședință până la cea prezentă. După acest scurt plonjon în realitatea imediată au loc lecturile materialelor membrilor sau după caz a altor scriitori contemporani. Fiecare lectură este urmată de partea cea mai interesantă a întregii întâlniri și anume de o dezbatere. Nu este uitată  nici critica. Pentru a ridica interesul s-au citit și lucrări aparținând unor scriitori români contemporani foarte tineri.



De exemplu în ședința din ianuarie 2017 au susținut lecturi scriitorul Vasile Mandric și jurnalista Armanda Filipine. Dacă domnul Mandric ne-a delectat cu o proză, Armanda ne-a adus în atenție poezia sa pentru copii. Tot la această întâlnire a avut loc o dezbatere furtunoasă legată de lipsa unei reviste literare puternice la Brăila.

În luna februarie s-a propus dezbaterii proza lui Lică Barbu …cu flori de păpădie. A citit fabule și catrene epigramatice Alexandru Ene. S-au prezentat și cele două carți care i-au apărut. O polemică a iscat paralela amazoane – călugătițe impicați fiind Zeno Halupa și Nelu Ivan.
În martie tema discuției a fost Poezia română de azi. Au citit Paula Gurău – Păgân, a-njurat, pe Dumnezeu și viață!…, Poveste de iarnă brăileană, În locul tău și Prea târziu…– proză scurtă și Armanda Filipine poezie. Discuția Despre poezia română de astăzi a fost exemplificată cu trei autori. Doi au fost la limita decenței și preferăm pentru acest lucru a nu le da numele și o tânăra speranță Cristina Vasiliu. Cei prezenți au exprimat puncte de vedere interesante lagate de tematica abordată și de direcția spre care se îndreaptă poezia de azi.

La întâlnirea din luna aprilie Virgil Andronescu a citit din cartea lui Ene Alexandru Drumul către amintiri – Calul și potcoava, Tristețea Măriucăi, Dar dacă, Totuși, Lupul și nevăstuica. La final a citit poezia Toate durerile lor… publicată în revista Litera13. Lică Barbu a citit din creația proprie Povestea celor două pietre. Lucia Pătrașcu a citit Povestea pământului, creație proprie în versuri. Apoi a citit Apocalipsa și Napoleon vs Iisus Hristos din volumul de aforisme și cugetări Lot al autorului Constantin Oanca din Tecuci. Vasile Mandric a citit poezia sa Basm străvechi. O detaliere s-a făcut despre sumarul revistei Ex Libris a Bibliotecii Panait Istrati Brăila. Doina Popescu Brăila a făcut către cei prezenți și către toți membrii cenaclului invitația de fi prezenți cu cărti la târgurile de carte de la Galați, Oradea, Alba Iulia și Negreni.

În mai am descoperit un poet brăilean despre care nu știam nimic - Dănuț Cătălin Zaharia. Acesta a citit în cadrul cenaclului și apoi creațiile sale au stat sub lupa membrilor. S-a remarcat prin promptitudinea și pertinența observațiilor Aurel Furtună.

În iunie ședința a început cu tradiționala comentare și difuzare de reviste literare românești.Virgil Andronescu a citit cinci poezii din viitorul volum intitulat Necropsie lirică. Armanda Filipine a citit două proze scurte – Marea din sertar și La rugămințile fluturilor. Vasile Mandric a citit sonete din ciclul Absurdului și o parodie intitulată Postmodernism. La inițiativa Armandei s-a încercat realizarea unei poezii colective.

Cele prezentate mai sus sunt doar o parte din bogata activitate a cenaclului brăilean. Exită un interes pentru lucrările brăilenilor, un schimb de opinii și de cărți. Cenaclul brăilean este viu și participanții la ședințele sale sunt deschiși spre nou, spre literatura de bună calitate.
De altfel ultima antologie a cenaclului intitulată Poeții în cetate apărută la editura Proilavia a bibliotecii Panait Istrati Brăila în 2015 s-a bucurat de un real succes critici literari de seamă comentând-o.

Toamna anului 2017 se anunță plină de evenimente unde membrii cenaclului vor fi prezenți. Vor avea lansări la Festivalul Poeților din Balcani de la Brăila dar și la Festivalul Internațional Europoezia ținut tot la Brăila.

Mai multe informații despre Cenaclul Panait Istrati puteți găsi pe blogul http://istratipanait.bjbraila.ro/ unde sunt accesibile atât materialele literare, fotografiile  de la ședințe cât și informații legate de viața literară brăileană .

Mai nouă Mai veche