Brexit-ul va mai face valuri

Marea Britanie iese din Uniunea Europeană în urma referendumului desfășurat joi. Pentru economie asta nu ar însemna mare lucru în acest moment ci va fi un proces lungit pe ani de zile. Să mă explic. Ieșind din UE, Marea Britanie trebuie să își închidă toate obligațiile aflate în acest moment în desfășurare. Adică va urma cel puțin un an sau mai multi care nu va/vor aduce decât negocieri.

Apoi Marea Britanie în afara UE nu înseamnă că ea va fi afară din zona economică europeană. Marea Britanie se va întoarce ca membră a AELS - Asociației Europene a Liberului Schimb unde sunt acum Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Cu alte cuvinte vor rămâne în vigoare libera circulație, regulile legate de vize și de posibilitatea de a munci pentru cetățenii EU. Cu alte cuvinte în afara unei politici pe care o va putea însă controla nu se schimbă din acest punct de vedere mare lucru.



În zona capitalului sunt diferite urmarile. Fie vom avea o acumulare fie vom avea un exit. Acest lucru nu poate fi concluzionat acum. Cert este că în următoarele luni lira britanică va fi ținta tuturor speculatorilor și vor scade presiunile pe francul elvețian și pe aur.

În domeniul industrial va trebui să așteptăm negocierile cu UE pentru a vedea condițiile. Dacă acestea vor fi favorabile Marii Britanii și mă îndoiesc că așa va fi, atunci nu vor fi plecări majore.Oricum statutul AELS va ajuta Marea Britanie.

Acest referendum va impulsiona problemele locale din Marea Britanie si din Europa. E posibilă o ieÈ™ire a ScoÈ›iei È™i a Irlandei de Nord din uniunea britanica  È™i alăturarea lor Uniunii Europene.

Cel mai lovit va fi programul agricol european. Pe lângă eliminarea cotelor pentru producătorii englezi acești vor reveni la sistemele naționale de subvenții. Marea Britanie era unul din marii contribuabili la acest program european alături de Franța și Germania. Ieșirea ei va duce la deficite și posibil la o ajustare a nivelurilor de subvenții și de cote între producătorii din uniune. Vom vedea.

Brexit-ul va mai face valuri ani de acum.

 - See more at: http://www.infoest.ro/stiri/editorial/brexit-ul-va-mai-face-faluri-ani-de-acum.htm#sthash.92mL3Qg2.dpuf
Mai nouă Mai veche