ANAF încalcă legile pentru lista rușinii

Ideea proastă a ANAF-ului de publica o așa zisă listă a rușinii care cuprinde persoanele fizice care nu au platit în termen datoriile către buget e de-a dreptul păguboasă pentru instituția in cauza. Să mă explic pas cu pas.

Întâi de toate ANAF a încalcat legea 677/2001 cu privire la organizarea și folosirea bazelor de date. Ei au făcut publice informații colectate prin proceduri specifice lucru interzis de această lege. Mai mult au încălcat chiar și legea pe care o invocă și anume Legea 207/2015 care spune expres că pot publica astfel de informări doar pe pagina proprie cu mențiunea de a notifica înainte de publicare debitorii! Deci ANAF a publicat aceste liste pe un site anexă asociat instituției dar care nu este siteul propriu iar notificările în unele cazuri nu s-au trimis. Încălcare flagrantă a legii!

Mai mult în listă apar persoane care sunt în litigiu cu ANAF pentru sumele respective.Teoretic ei nu sunt datornici până la stingerea litigiului în instanță. Deci publicarea lor este un abuz pe care instituția financiară îl face împotriva acestor contribuabili.

Mai mult ANAF încalcă și convenția CEDO la care România este parte și care protejează viața privată a individului. Deci ne putem trezi cu o mulțime de procese numai pe această speță.

Nici acuratețea informației nu este specifică acestei liste. Apar persoane care și-au stins datoriile încă din anul trecut, altele de la începutul anului sau unele sume sunt mult mai mari decât cele reale deoarece ANAF nu a actualizat baza de date! Cu alte cuvinte ești dator pe hârtiile ANAF dar nu în realitate! Păi o defăimare mai mare a numelui nu poate exista decât într-un astfel de caz.

Părerea mea este că ANAF ar fi trebuit să se concentreze pe ceea ce trebuie să facă. Să recupereze sumele restante prin procedurile deja existente, să încerce să reducă birocrația, să încerce să aiba un comportament corect față de contribuabil etc. Această listă nu este decât o perdea de fum pentru a arăta că vezi doamne se lucrează!

- See more at: http://www.infoest.ro/stiri/editorial/ANAF-%C3%AEncalc%C4%83-legile-pentru-lista-ru%C8%99inii%20.htm#sthash.lWVOf4e0.dpuf
Mai nouă Mai veche