Brăila - Taxa de salubrizare un MARE impozit mascat!

Până în anul 2014 salubrizarea era prestată în Brăila pe baza contractelor încheiate de asociaţiile de locatari sau persoanele fizice şi juridice cu prestatorii din domeniu. Ei bine problema o constituia mai tot timpul gradul de încasare care varia funcţie de firmă. Problemele cu ANAF-ul au început să apară.

Astfel Braicata SA a fost executată silit de fisc iar operatorul gropii de gunoi ( Tracon ) i-a depus un dosar de insolvenţă. ECO SA , alt operator de gunoi, are o reeşalonare la ANAF de cca 2,7 milioane de lei plus mari probleme în urma dezvăluirii Curţii de Conturi cu privire la debandada financiară a unor foşti manageri.

Cu alte cuvinte e greu de strâns banii de gunoi. Soluţia salvatoare a fost taxa de salubritate în oraşul Brăila. Consiliul Local Municipal Braila a adoptat in acest sens HCLM 134/2014 in 30 mai. S-a stabilit introducerea unei taxe locale de salubritate de 7 lei/persoană. De aici începe nebunia.

Taxa e prea mare! O familie de 4 persoane va plati pe lună 28 de lei iar pe an 336 lei! E mai mult decât impozitul pe o maşină! Comparativ e jumătate din impozitul pe un apartament sau pentru unele zone chiar egala cu impozitul pe locuinţă ! Practic pentru aceste categorii de oameni taxele şi impozitele s-au DUBLAT in 2015! O aberaţie.

Să înţelegeti diferenţele - ECO SA avea la finalul lui 2013 încheiate contracte cu 23678 de gospodării ale persoanelor fizice , cu 24019 locuitori la bloc ( prin intermediul asociaţiilor de locatari) şi cu 790 de firme în condiţiile în care firma acoperea cam 25% din oraş cu un grad de încasare de 78%. Aşa cu taxa de salubritate încasarea va fi de 100% în ceea ce priveşte populaţia. E ceva nu ?

Valorea unei astfel de taxe nu este aşa de mare în alte localităţi. În Bacău este o taxă de 12 lei/ locuinţă/lună, în Suceava taxa este de 5 lei/persoană/lună, în Slobozia este de 6 lei/persoană/lună dar toate aceste localităţi sunt mult mai ruralizate ca Brăila. Avem acolo mai mare număr de case. În Brăila 75% din oraş locuieşte la bloc. Nu fac comparaţie cu localităţi mici precum Murfatlar cu o taxă de 2,5 lei/persoana la bloc si 2,8 lei persoana/casa sau Intorsura Buzaului cu 55 lei/an/persoana că nu mai are rost.

Însăşi fundamentarea taxei e plină de neconcordanţe. Se folosesc ca date estimările atribuite INS şi nu datele concrete. Astfel la recensământul din 2011 Brăila avea 180302 locuitori. Comunicatele ulterioare ale INS dau mereu în scădere această populaţie. Ei bine în fundamentarea taxei din regulamentul hotărârii locale la punctul 1.6 se spune că în Brăila ar fi 200765 persoane din care 185204 cu domiciliu stabil ! Se oferă drept sursă INS dar INS pe tot parcursul anilor 2013 şi până în septembrie 2014, de când sunt ultimele date, a publicat numai rezultate demografice în scădere pentru Brăila. Cum au scos cei de la Primaria Brăila încă 5000 de noi locuitori eu unul nu ştiu dar din datele de la INS sigur nu! Mai mult chiar Raportul Primarului Braila pe anul 2013 recunoaste scaderea accentuată a populaţiei. De unde atunci aceste date inexacte de calcul?

Suma pe care o doresc a o strânge este de 12,44 milioane lei la un grad de colectare de 80% când Bacăul colectează 9,7 milioane! Unde e protecţia cetăţeanului când de fapt el este suprataxat. Mai mult cine nu depune declaraţia la direcţia de finanţe va plăti o amendă de 70 lei adică aproape taxa pe un an pentru o persoană!

Singura logică pe care o găsesc în spatele acestei taxe o constituie ajutararea firmelor de profil. În fond primăria va plăti chiar dacă nu va încasa nimic de la populaţie, prin absurd vorbind. În loc să mergem spre capitalism, spre concurenţă noi ne întoarcem la un socialism tâmp şi ăla fără faţă umană care să se hlizească la noi.

Bugetul adunat pe taxa de salubritate depăşeste bugetul anual de cultură al primăriei, depăşeste bugetul de protecţia mediului, e aproape jumătate din bugetul anual de asistenţă socială şi aproape 10% din bugetul anual al primăriei Brăila! Asta da minciună de mentinere a taxelor !

- See more at: http://www.infoest.ro/stiri/editorial/Braila-taxa-de-salubritate-un-mare-impozit-mascat.htm#sthash.vaTAuUBt.dpuf
Mai nouă Mai veche