Tăierea pensiilor pentru corupţie

Am privit ca o normalitate noua lege care suspendă pentru magistraţi şi categorii asociate pensiile speciale pentru condamnări în urma unor fapte de corupţie. E un prim pas. Eu zic că ar trebui să se meargă mult mai departe. Să se treacă şi la pensiile normale. De ce un medic care a fost judecat pentru corupţie să nu îşi piardă o parte din pensie? În fond ea e plătită de angajator care de cele mai multe ori este un organism de stat. De ce un poliţist să nu îşi piardă o parte din pensie dacă ar fi condamnat pentru fapte de corupţie?

În fond pensia este un drept câştigat dar în acelaţi timp şi o obligaţie. E un contract sociale de tipul tu munceşti corect, plăteşti dările şi primeşti drept recompensă acea pensie. Toţi ăştia vor putea primi pensia minimă. În fond ei au contribuit dar prin fapta lor au decăzut din drepturile pe care le aveau.

Să fie o formă de pedeapsă care să facă un alt tip de presiune asupra celor care tot înclină spre astfel de practici de corupţie. Se va putea înscrie drept clauză obligatorie în toate contractele de muncă ale angajaţilor guvernamentali indiferent de natura funcţiei lor. Astfel se va putea face şi o economie la bugetul de pensii, ba chiar în primii ani poate o echilibrare.

În fond cei care iau şpagă o fac de cele mai multe ori din lăcomie. Ei bine tocmai asupra acestei lăcomii poate acţiona legislativul. Nu văd de ce un fost parlamentar, prins şi condamnat pentru corupţie, îşi poate mânca liniştit pensia iar un magistrat nu. E o altă faţă a aceleiaşi probleme.

Pentru munca lor ei sunt răsplătiţi de noi toţi prin lefuri mai mari, printr-o serie de avantaje. Cum ei nu respectă prin corupţie acest contract social de ce să nu plătească.

Reducerea pensiei ar fi o excepţie şi nu o regulă. Ar fi o intrare într-o normalitate care să pună în balanţă corect ceea ce dai şi ce primeşti de la stat şi mai ales ar fi o metodă de a recompensa normalul.

- See more at: http://www.infoest.ro/stiri/editorial/Taierea-pensiilor-pentru-coruptie.htm#sthash.BhoRFyCy.dpuf
Mai nouă Mai veche