Preţ unic la gaze! O idee bună a Poloniei

În ultimul timp admir din ce în ce mai mult cum clasa politică poloneză ştie să îşi vadă de interesul strategic al ţării. După implicarea în acţiunile OSCE din Ucraina acum Polonia prin premierul său Donald Tusk propune Uniunii Europene o acţiune comună. El consideră UE ca un singur cumpărător de gaz rusesc şi prin urmare solicită ca toate ţările să delege UE negocierile cu Rusia pentru gaze la un preţ unic european.

Astfel Polonia vrea să scape de cel mai mare preţ pe care îl plăteşte acum Gazpromului de 526 USD/1000 mc. Chiar şi România are un preţ mai mic decât cel polonez de 432 USD/1000 mc.E adevărat că nu ne putem compare cu cei 379 USD/1000 mc din Germania sau cu cei 313 USD/ 1000 mc pe care îi plăteşte Marea Britanie.

Totuşi ideea Poloniei este una foarte bună. Astfel ţări precum Slovacia, Bulgaria sau Ungaria îşi vor reduce apropierea de Rusia iar altele vor avea acces la preţuri mai bune. Cele aproape 160 de miliarde de mc pe care Uniunea Europeană îi cumpără din Rusia pot fi o pârghie puternică de negociere.

Mai mult decât atît liberalizarea pieţei şi interconectivitatea reţelelor vor ajuta această direcţie dând o bază de plecare unică competiţiei intercomunitare.

Ideea poloneză e sprijinită şi de comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger care crede că astfel va înceta jocul de tip "divide et impera" ( dezbina si stapaneste) al Rusiei.

http://www.infoest.ro/stiri/editorial/Pre%C5%A3-unic-la-gaze-O-idee-bun%C4%83-a-Poloniei.htm#sthash.30KkhvZD.dpuf
Mai nouă Mai veche