Cartea anului 2013 sub semnul întrebării

Am văzut nominalizările la cartea anului 2013. După părerea mea sunt bune. Recunosc că poate mai erau şi alte cărţi foarte bune care nu au fost nominalizate. Ce mă miră este faptul că toate aceste cărţi sunt doar de la cele trei edituri bine înfipte în conducerea USR - Cartea Românească, Polirom şi Humanitas.

Chiar din producţia de anul trecut nu s-a găsit nici o altă carte la o altă editură decît cele trei care să nu fie importantă, care să nu poată sta în acest clasament? Mă îndoiesc profund. Practic avem doua edituri favotizate prin nominalizări dar mai ales prin vizibitatea care aceste nominalizări o conferă cărţilor editate de ele - Humanitas si Polirom ( Cartea Românească fiind de fapt o anexă a acesteia din urmă ).

Privind la viaţa editorială românească cred că mult mai normal ar fi fost ca procesul de alegere al cărţii anului să fie mult mai transparent. El poate fi făcut dar nu se vrea. Degeaba tot ţipă dl Manolescu de democraţia pe care chipurile o conduce, degeaba se luptă micile edituri pentru supravieţuire că ele nu pot răzbate în păienjenişul creat de şefii USR.

Până la un proces transparent de nominalizări mai avem mult cum mult mai avem şi pînă la un proces firesc de alegere a cărţii anului unde calitate şi nu prietenia cu editorul să conteze.
Mai nouă Mai veche