Sub lupa FMi. Un buget socialist pe 2013.

Primul ministru Victor Ponta s-a lansat intr-o conferinta de presa in a ridica in slavi realizarile marete ale guvernarii sale. Mai mult decat atat a anuntat si incheierea acordului cu FMI pentru o suma de nimic de 2 miliarde de euro pe care nici macar nu o luam ci doar o avem drept siguranta.

Sa vedem pe ce se bazeaza Ponta de a fi optimist si arogant :
- creste taxarea pe benzina cu 0,7 centi pe litru adica va scumpi benzina si motorina cu cca 7,2 %
- indexeaza accizele cu inflatia
- impoziteaza constructiile speciale
- creste redeventa pentru resursele naturale cu 25% cu exceptia petrolului si a gazelor

Social ia urmatoarele masuri ;
- creste salariul minim la 850 lei la 1 ianuarie si la 900 lei la 1 iulie
- creste fondul de salarii al bugetarilor cu 3%
- indexeaza pensiile cu 3,76%
- creste plafonul datoriei pentru infrastructura

Cum dezvolta economia ?
- promite ca va scadea cu 5 puncte CAS-ul pentru angajatori daca identifica resurse

Concluzii:
Bugetul socialist este o povara care pune biciul pe contribuabilul corect si onest. In timp ce la oferta de a da pomeni este darnic la sectiunea de a incuraja e jalnic. De luat ia de dat "ne mai gandim" cum s-ar spune.

Practic socialistii lui Ponta sunt disperati dupa incasari la buget. Pentru ca nivelul la care se vor calcula accizele a fost mai mic anul acesta, pentru prima oara in ultimii zece ani si incasarile programate vor scadea, Ponta a schimbat filosofia fiscala! De pentru un angajat la stat e greu de inteles cum functioneaza economia. A pus apoi taxe pe benzina pentru ca de acolo le strange cel mai usor si cel mai mult dar nu s-a gandit nici o clipa ca si consumul se va restrange si ca aceste taxe vor influenta in lant toate celelate preturi din economie si vor putea duce chiar la griparea motorului care ne tine - exporturile.

A pus impozit pe constructiile speciale - un lucru bun, dar nu ne spune cat va fi acesta! Practic multe din aceste constructii speciale apartin unor monopoluri si unor firme de stat deci cum s-ar spune se vor plati tot de clientul final - noi.

Creste redeventa pentru resursele naturale cu 25%. Asta insemna ca va lovi in industrii precum cea de apa minerala sau in exploatarile miniere care si asa au plati restante de miliarde. Ce va scoate de aici pentru buget e o intrebare care nu trebuie pusa pentru ca deranjeaza logica gandirii strambe a lui Ponta.

Cu un asemenea buget socialist mi-e greu sa cred ca fara un an bun agricol o vom scoate la capat. Cifrele au fost umflate sa "bata" iar succesele pontiste sunt de fapt pomeni electorale pentru a vedea prostimea ce masuri economice bune ia el. La fel cum a fost si celebru TVA de 9% pentru paine care este un mare fis fiscal.

Acum nu ne ramnane decat ca in 2014 sa avem grija unde punem stampila pentru ca "genii economice" ca Ponta sa nu mai ajunga sa ne conduca destinele.

editorial pe Infoest.ro
http://www.infoest.ro/index.php?pn=2&idn=386474717
Mai nouă Mai veche